L’UJI crea una comissió per a l'adquisició d'obres fotogràfiques dels projectes expositius Imaginària i Llotja del Cànem La iniciativa s’inclou entre les accions de govern adreçades a l’ordenació i catalogació del fons artístic i cultural de l’UJI

01/12/2022 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Comissió adquisició d'obres fotogràfiques

La Universitat Jaume I ha posat en marxa una comissió de persones expertes externes encarregada d'adquirir obres fotogràfiques vinculades al projecte Imaginària Photography Festival i al catàleg d'exposicions de la Llotja del Cànem. L'objectiu és iniciar una col·lecció fotogràfica de l'UJI basada en les propostes que han format part d'aquests projectes expositius, i posar així en valor la tasca que s'ha fet des del vicerectorat de Cultura i l'Aula de Fotografia del Servei d'Activitats Socioculturals (SASC) durant els darrers 20 anys. En el context del model cultural UJI, és molt rellevant el paper que la fotografia i la imatge fixa, revelat a través dels seus creadors, té en la creació d'un patrimoni cultural, documental i artístic que pertany a totes i tots.

La comissió està integrada per la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro; el coordinador del SASC, Albert López, i el tècnic del SASC Sergio Ibáñez, tots tres amb veu però sense vot; Carles Saurí, director de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló; Alfredo Llopico, gestor cultural de la Fundació Caixa Castelló; Irene Ballester, vocal del Consell Valencià de Cultura i membre de l’Associació d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló (AVVAC); Esther Pegueroles, artista i fotògrafa i vocal del Consell Rector de l’IVAM; José Luis Pérez Pont, director-gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; i la persona que tindrà l’encàrrec de la direcció artística del Festival Imaginària, que està en procés de licitació i no ha pogut incorporar-se encara a aquesta comissió. La primera reunió del nou òrgan ha tingut lloc a la Llotja del Cànem per tal d’establir la metodologia de treball i la periodicitat de les reunions.

Aquesta iniciativa forma part de la línia de govern plantejada per l'actual equip de direcció de la universitat que pretén consolidar el model cultural propi. Un dels objectius és catalogar el patrimoni i el fons artístic i cultural de l'UJI. En aquest sentit, la vicerectora Carmen Lázaro explica que «després de 31 anys com a Universitat i més de mig segle com a col·legi universitari, el patrimoni artístic de l'UJI és un actiu que cal posar en valor i, evidentment, la fotografia és un dels àmbits on l’UJI té suficient bagatge per a encetar una col·lecció universitària des de l’assessorament d’experts externs que objectivitzen i legitimen les propostes que la pròpia comunitat universitària ha construït i construirà. El pressupost és modest, però suficient per a començar a somiar a fer patrimoni UJI».

L’aposta per l'«externalització» a l'hora de crear la comissió de treballs fotogràfics es justifica pel fet de comptar en la taula de decisions amb persones independents amb experiència en l'àmbit cultural i de la fotografia, que aportaran els seus coneixements i destreses, a més de propiciar el feedback entre les diverses institucions que conformen l'òrgan.

La primera proposta d'adquisició d'obres afecta 21 artistes de la fotografia que han participat en Imaginària o han exposat a la Llotja del Cànem, segons s'ha debatut en la reunió de constitució de la comissió. La selecció resultat dels debats d’aquesta primera fase iniciarà la col·lecció fotogràfica que s'ha encetat i que ha sigut rebuda amb entusiasme per part dels artistes.

A l'hora de seleccionar les obres i els artistes que conformaran el primer fons fotogràfic de l’UJI, es tindrà en compte, a més del valor artístic, entre d’altres, el component territorial, la trajectòria professional, la inclusivitat, l’equilibri de gènere i el valor sociocomunitari de les persones que creen, a través de les imatges, Cultura i Universitat.

 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals