“Que parezca un accidente. Realitat i farsa: del franquisme a la transició” Galeria Octubre

23/03/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Galeria Octubre de la Universitat Jaume I de Castelló inaugura el dimecres 19 d’abril de 2023, a les 13 hores, l’exposició “Que parezca un accidente. Realitat i farsa: del franquisme a la transició”, comissariada pel professor d’Estètica i Teoria de les Arts, Joan M. Marín.

L’exposició, que reuneix creacions de més de trenta artistes, no és simplement la suma d’una sèrie d’obres individuals, sinó que conforma un mosaic polisèmic que reflecteix la brutalitat de la guerra i la posterior repressió franquista. Es tracta d’una mostra que no respon a un ordre cronològic sinó a associacions temàtiques. És eclèctica i voluntàriament impura; entremescla fragments de la realitat del franquisme i de la transició democràtica amb la sàtira sobre aquest mateix període. S’hi estableix un diàleg entre obres realitzades durant la Guerra Civil i l’autocràcia franquista amb unes altres molt més recents, alguna fins i tot d’enguany, 2023. D’aquesta manera, l’exposició enllaça l’aspra realitat de la dictadura, reflectida en les creacions artístiques dels qui en el seu moment històric la van denunciar, amb altres obres actuals —algunes intencionadament descontextualitzades— que multipliquen les lectures i s’obrin a la farsa.

L’exposició es complementa amb la publicació d’un catàleg de les obres que inclou un text de presentació, signat pel comissari; i un altre text sobre l’època franquista i la transició, del professor d’Història Contemporània i director de la Càtedra d’Història i Memòria Democràtica, Vicent Sanz Rozalén.

La mostra “Que parezca un accidente. Realitat i farsa: del franquisme a la transició” podrà visitar-se de manera gratuïta fins al pròxim 9 de juny, en horari de dilluns a divendres de 10.30 a 13.30 hores, i dijous de 16.30 a 18.30 hores. El dia 1 de maig la sala romandrà tancada.

Web: https://www.uji.es/cultura/base/espais-culturals/galeria-octubre/

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals