UJI

05- El paisatge de la pedra seca a l'interior de Castelló. Tècnica, anàlisi i protecció

Última modificació: 07/07/2016 | Font: SASC

Enllaç a la matrícula

Dates: 8, 9, 11 i 12 de juliol

Lloc: Aula FF205AA del Centre de Postgrau i Formació Continuada, Vilafranca i Vistabella del Maestrat

Coordinació acadèmica del curs:

  • Juan A. García Esparza, Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció

Descripció:

Com a objectiu fonamental debatrà i buscarà un consens, compromís i pacte entre les distintes administracions per a avançar en la protecció i gestió del paisatge de pedra seca de Castelló. El curs pretén aprofundir en la coordinació de les distintes administracions, per a optimitzar la gestió d'aquest espai, atraient-los amb ponents, comptant amb els treballs que s'estan fent en alguns municipis i presentant projectes desenvolupats en altres països que ajuden a visualitzar la futura protecció.

Programa:

Divendres, 8 de juliol de 2016

-Aula FF205AA del Centre de Postgrau i Formació Continuada-

9.30 h Recepció i entrega de material.

10.00 h Inauguració.Wenceslao Rambla, vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, i Vicent Sales, vicepresident primer de la Diputació de CAstelló, diputat de Cultura.

10.30 h Introducció al curs d’estiu. Ponent: Juan A. García Esparza, Universitat Jaume I.

11.15 h Pausa.

11.45 h Conferència. Títol: «La pedra seca com a Valor Universal Excepcional. La tècnica constructiva de la pedra seca. Murs i paviments». Ponent: Juan A. García Esparza, Universitat Jaume I i Raquel R. Moliner, estudiant de posgrau de la Universitat de València.

12.30 h Conferència. Títol: «Candidatura multinacional a la llista representativa de la Unesco de patrimoni immaterial centrada en els usos de la pedra seca». Ponent: Consuelo Matamoros, Emilia Simón i Javier Martín. Cap de servei i tècnics del Servei de Patrimoni Cultural de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

13.15 h Pausa.

13.30 h Conferència. Títol: «Inventari de pedra seca en el terme de Vilafranca». Ponent: Coral Escorihuela, estudiant de postgrau de la Universitat Jaume I, i Guillermo Monferrer, tècnic de Turisme de Vilafranca.

15.30 h Conferència en italià. Títol: «Mapping Italian terraced landscapes». Ponent: Gerardo Brancucci, Università degli studi di Genova, Italia. http://www.terracedlandscapes2016.it/en/progetti/

16.30 h Conferència en italià. Títol: «A book on the heritage of terraces and good practices in Italy». Ponent: Mauro Varotto, Università di Padova, Itàlia. http://www.terracedlandscapes2016.it/en/progetti/

17.30 h Pausa.

18.00 h  Conferència. Títol: «El paisatge amb terrasses dels Camins dels Pelegrins, informe previ a la seua geolocalització». Ponent: Francisco Pardo, professor de la Universitat CEU Cardenal Herrera, i Pablo Altaba, estudiant de postgrau de la Universitat Politècnica de València.

19.00 h Taula redona.

20.00 h Final de la sessió.

 

Dissabte, 9 de juliol de 2016

-Aula FF205AA del Centre de Postgrau i Formació Continuada-

9.00 h  Conferència. Títol: «La proposició no de llei sobre la pedra seca». Ponent: Belén Bachero, alcaldessa de Vistabella del Maestrat.

9.30 h Conferència. Títol: «La marca territori: un valor afegit». Ponent: Alejandro Cabrera Eugenio, responsable de comunicació del projecte "Camins del Penyagolosa" de la Diputació de Castelló.

10.15 h Conferència. Títol: «Amplitud i dispersió del paisatge de la pedra seca. SIG per a l’anàlisi i catalogació». Ponent: Xavier Navarro i Santiago Yudia Oliver, Institut Cartogràfic de València.

11.00 h Pausa.

11.30 h Conferència. Títol: «El turisme ornitològic com a font de recursos en el paisatge interior de Castelló». Ponent: Pablo Vera i Anna Valentín, biòlegs - ornitòlegs de la societat Espanyola d'Ornitologia www.seo.org..

12.15 h Conferència. Títol: «Murs de pedra seca com a empremta de la humanització del nord valencià». Ponent: Joan Mateu Bellés, catedràtic de Geografia per la Universitat de València.

13.00 h Pausa.

13.15 h Taula redona.

14.00 h Final de la sessió matinal.

15.30 h Eixida de l'autobús de la parada de bus de l'Àgora universitària. Visita a punts d’interès de pedra seca. Encarregats: Pablo Altaba i Francisco Pardo.

21.00 h Final de la sessió de vesprada.

 

Dilluns, 11 de juliol de 2016

-Vilafranca-

8.00 h Eixida de l'autobús de la parada de bus de l'Àgora universitària.

8.00 - 20.00 h Taller de reparació de murs de pedra seca. Encarregats: Francisco Pardo, professor de la Universitat CEU Cardenal Herrera; Pablo Altaba, estudiant de postgrau de la Universitat Politècnica de València i Coral Escorihuela, estudiant de postgrau de la Universitat Jaume I.

 

Dimarts, 12 de juliol de 2016

-Vistabella-

8.00 h Eixida de l'autobús de la parada de bus de l'Àgora universitària.

8.00 - 20.00 h Taller de reparació de casetes de pedra seca. Encarregats: Francisco Pardo, professor de la Universitat CEU Cardenal Herrera; Pablo Altaba i Raquel R. Moliner, estudiants de postgrau de la Universitat Politècnica de València.

20.00 h Clausura del curs.

 

NOTA: Per als dies 11 i 12 de juliol, en els quals està previst un treball pràctic en exterior, és necessari portar roba i calçat per a treballar en el camp. Els dies 11 i 12 de juliol hi haurà un autobús a disposició dels assistents al curs que eixirà de l’UJI a l’hora convinguda i tornarà en finalitzar la sessió del dia.

 

Àrea acadèmica: Arts i Medi Ambient

Destinataris: estudiantat dels graus en Arquitectura Tècnica, Història i Patrimoni, i Ciències Mediambientals; estudiantat del màster en Patrimoni Cultural i el postgrau en Patrimoni de la Universitat Jaume I i la Universitat de València; professorat universitari, personal laboral, agents de desenvolupament local i tècnics dels ajuntaments, i associacions culturals, veïns dels municipis i públic interessat en general.

Nombre màxim d’assistents: 50

Durada: 40 h

Crèdits reconeguts per l’UJI: 2

Preus: tarifa B

  • 60 euros per a alumnat (s’ha d’adjuntar el carnet d’estudiant o matrícula del curs 2015/16).
  • 70 euros per a professorat, personal d’administració i SAUJI.
  • 90 euros per al públic en general.

Enllaç a la informació general dels Cursos d'Estiu UJI 2016

Enllaç a la matrícula

Tornar a la pàgina principal dels Cursos d'Estiu de l'UJI 2016

 

      

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals