Jornades: Formació de públic de jazz

Les jornades oferiran tallers, conferències i concerts
Última modificació: 01/12/2017 | Font: SASC

Data: 1 i 2 de desembre de 2017
Hora: diverses
Preu:  Per als tallers cal inscripció prèvia i per a la resta d'activitats entrada lliure. Ambdós fins que es complete l'aforament.
Lloc: Menador espai cultural. Castelló de la Plana

La gestió i promoció de la cultura inclou activitats de formació de públics, a més de l’organització de diferents activitats que inclouen concerts, exposicions i altres esdeveniments culturals. En el terreny específic del jazz s’ha avançat en els darrers anys en una major difusió de les propostes musicals, així com en l’organització d’activitats educatives orientades a la creació de formacions musicals. Tot i això, existeix un gran buit pel que fa a la formació de públic. L’apropament a aquesta música de vegades és complex però necessari en alguns sectors de la societat que en ocasions no accedeixen a una oferta cultural tant específica.

Els infants i les famílies, l’estudiantat universitari, el personal professional o treballador del sector industrial consumeixen, a través de múltiples dispositius i canals, música de caràcter comercial i rarament acudeixen a un concert de jazz (Corti, 2008). Des de l’àmbit universitari es poden promoure accions per construir un marc sociocultural en el qual les activitats musicals que s’organitzen (com ara festivals o concerts) tinguen una major significació cultural i una pertinença contextual.

Aquestes jornades estan dins d’aquest marc filosòfic. S’ha d’afegir que es considera que el jazz, com a manifestació cultural, és una expressió artística que no és propietat de l’elit cultural (Bayona, 2010) sinó que és un mode d’expressió que des d’una estètica plenament lliure permet la interacció amb les diferents estètiques locals i regionals, els modes de comprendre el món de cada individu i les particularitats que succeeixen entre context i creació. Per tot això quan el públic és capaç d’interactuar amb el jazz és capaç també d’apropar-se a un discurs artístic ple de particularitat i d’individualitat, però també de context i d’expressió artística en temps present.

Per tot això us convidem a gaudir de les activitats següents:

JORNADES DE FORMACIÓ DE PÚBLIC DE JAZZ (PDF)

1 de desembre
11 a 13 h. Taller. L’instrumentista i el so digital. Fernando Brunet. Aula 116 del Menador. Taller amb inscripció prèvia.

17.30 a 18.30 h. Conferència. La creació de públics en la música popular: context i individu; artista i percepció. Juan Francisco Ballesteros. Aula 116 del Menador.

18.30 a 20.30 h. Taller d’audició activa del jazz, primera part. Jordi Albert.  Aula 116 del Menador.

20.30 a 21.30 h. Discópolis jazz. Gravació del programa en directe amb la participació de músics locals amb gran trajectòria en l’àmbit del jazz. José Miguel López. Radio3-RNE. Sala de conferències del Menador.
 
2 de desembre
10 a 13 h. Taller de jazz en família, primera part. Jordi Albert. Sala de conferències del Menador.

11 a 13 h. Taller. Per què diem que és millor el so analògic que el digital? Fernando Brunet. Aula 116 del Menador. Taller amb inscripció prèvia.

13 a 14 h. Conferència. Les músiques del món i el jazz. José Miguel López. Radio 3. Sala de conferències del Menador.

16 a 18 h. Taller d’audició activa del jazz, segona part. Jordi Albert. Sala de conferències del Menador.

16.30 a 18 h. Taller de Jazz en família, segona part. Carlos Mercado i Juan Francisco Ballesteros. Sala de conferències del Menador.

18.30 a 20 h. Concert The Swing Band i participants del taller de jazz en família. Sala de conferències del Menador.

 

Per als tallers l’entrada és lliure però cal inscripció prèvia a sasc@uji.es
Dades per a la inscripció: nom, cognoms, DNI, telèfon de contacte i correu electrònic.
Per al taller de jazz en família, a més, cal indicar de quants xiquets i/o xiquetes vindreu acompanyats.
A les conferències, gravació del programa i concert l’entrada és lliure fins a completar l’aforament.
Més informació al SASC: 964728896 i 964729120.

 

Ampliació de la informació de les jornades:

Taller. L’instrumentista i el so digital
L’acústica de les sales i els objectes sonors.
Una revisió de la tecnologia digital actual de gravació en WS i taules en directe.
Les noves possibilitats que se’ns ofereixen.
Com optimitzar la resposta, des del punt de vista del músic, front a la tecnologia en actuacions i gravacions en estudi.
La captació i reproducció de l’àudio digital en la recepció i sonorització dels instruments.
Virtuts, defectes. Com traure partit al microestudi personal.

Taller. Audició activa
Es tracta d’un taller dirigit al públic en general que vol apropar-se al jazz d’una manera amena i divertida, mitjançant activitats que permetran escoltar la forma de les cançons, l’estructura dels solos, la construcció de les melodies, etc.

Discópolis Jazz de Radio 3-RNE
Es tracta de participar com a públic a la gravació del programa de Radio 3, el qual serà emès al dia següent dins la programació regular de Radio Nacional de España. Hi haurà música en directe amb músics de Castelló, a més d’entrevistes a les persones responsables de les jornades, així com a representants d’institucions de Castelló.

Taller. Per què diem que és millor el so analògic que el digital?
L’oïda humana
El sentit del sentit de l’oïda
La perversitat de la música
Què és el so digital?
Diferències amb l’analògic. Els suports de gravació
Perdone, aleshores què he de comprar?

Taller de jazz per a famílies
Cantar, ballar i escoltar música a la vegada que estàs amb la teua família pot convertir-se en una excel·lent activitat. I si la música és el jazz encara millor.
El taller de jazz en família està dissenyat per la fundació Cemijazz, la qual impulsa projectes d’integració social i familiar.
En aquests tallers es promou la interacció entre les persones participants de totes les edats. S’aprenen cançons i es participa de l’activitat performativa, amb un concert al final.

Bibliografia
Corti, B. (2008). Jazz y música popular/Jazz y cultura de élites. Arqueología de un estereotipo. Universitat Buenos Aires. Primer Congreso Internacional Artes en Cruce Facultad de Filosofía y Letras
Bayona Mojena, R. (2010). La vida social del jazz: público y presentaciones de jazz en vivo. Un estudio de caso en Ciudad de La Habana (Master's thesis, La Habana: FLACSO-Cuba)
Small, C. (1999). El musicar: un ritual en el espacio social. Revista transcultural de música, 4, 1-16

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals
Informació i consultes: Bústia UJI | Centre de seguretat i privacitat
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16