panoramica UJI

Encontres Musicals: «Taller: Com escriure una cançó?»

Taller per a adults a càrrec d'Héctor Arnau (Las Víctimas Civiles)
07/06/2019 | SASC

Data: 8 de juny de 2019
Hora: de 10.30 a 13.30 hores
Activitat: «Taller: Com escriure una cançó?»  Taller per a adults a càrrec d'Héctor Arnau (Las Víctimas Civiles)
Cicle: «Encontres musicals»
Lloc: Menador espai cultural. Plaça de l’Hort dels Corders, 4. Castelló de la Plana
Entitat:  Universitat Jaume I / Born! Music 
Inscripció: Inscripció prèvia per formulari, correu o telèfon. Aforament reduït

Formulari: https://forms.gle/fyoyMALU9ZLiBJ7F8

correu a: sasc@uji.es

telèfon: 964 72 88 96

Como s’escriu una cançó?

Potser és una de les qüestions més espinoses de la història de la música.

Fins i tot basant-nos en la premissa que fitar el terme ‘cançó’ pot ja comportar greus dificultats, la composició i l'escriptura de lletres i melodies pot implicar tant un coneixement profund, per exemple, de la tècnica musical, la tecnologia (enregistrament, suports, reproducció) i la indústria cultural com un desconeixement absolut dels més elementals conceptes de la lectoescriptura.

I ací sembla radicar el misteri: quan algú compon una cançó, per molt que el procés d'introspecció creatiu li puga fer creure el contrari, el món conjura a favor seu, siga aquesta persona analfabeta o lletraferida. L'elecció encertada de paraules i melodia i sons esdevé guiada per un esforç comunicatiu i expressiu de naturalesa innegable (abans de parlar, els xiquets canten; abans d'escriure, dibuixen).

Estudiar la música en el seu context ens obliga a fixar-nos en la xarxa de relacions que la fan possible i també, si més no, en la seua recepció: en la manera en què un oïdor s'identifica amb un determinat tema i s'apropia d'ell.

En la meua experiència com a traductor, escriptor i intèrpret, puc donar fe que he trobat de tot en el variat món de la cançó popular: des de balbotejos pràcticament incomprensibles convertits en bellíssimes cançons fins a tractats d'alta literatura consagrats en sintonia encomanadissa.

D'això i de moltes coses més m'encantaria tractar i debatre de manera pràctica i dinàmica amb els i les alumnes d’aquest taller.

Héctor Arnau és traductor literari i audiovisual. Hi ha abocament al castellà a autors com Flann O’Brien o Jack London, a banda de milers de subtítols per als festivals cinematogràfics més importants del país. Té també publicats tres llibres de poemes, l'últim dels quals es titula “La pasión del hijo apático”. Després de molts anys en escena representant la seua pròpia literatura, va fundar en 2015 el grup de combat-rock Las Víctimas Civiles junt amb membres d'Arthur Caravan. El seu primer LP “40 anys d'èxits del postfranquisme espanyol”; inclou “Canción Total”, tema que van popularitzar Maria Arnal i Marcel Bagès.

 

 

Informació i consultes: Bústia UJI | Centre de seguretat i privacitat
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16