UJI

Oci i cultura

Última modificació: 29/03/2020 | Font: SCP

La Universitat Jaume I disposa d’un repositori institucional que mostra la producció científica, acadèmica i institucional de l’UJI amb l’objectiu de preservar la informació i facilitar l’accés a la documentació. A més de recollir informació docent i investigadora de l’UJI, el repositori també inclou l’Arxiu Digital Espanya-Unió Europea i material documental digitalitzat sobre la província de Castelló. A hores d’ara, hi ha 52.283 documents digitalitzats que estan distribuïts entre vuit comunitats i que són indexats per Google i altres cercadors com ara Hispana, Europeana o Recolecta.

D'altra banda, el Servei d’Activitats Socioculturals ha treballat en un recull d’espectacles que han tingut lloc al Paranimf universitari, per a oferir-los en obert. A més, s'hi han publicat vídeos d'altres activitats que s'han realitzat al Servei d'Activitats Socioculturals. Ara, s'està un llistat d'enllaços externs interessants relacionats amb la cultura.

L’editorial Publicacions de l’UJI té en obert una col·lecció de manuals editats als quals es pot accedir sense restricció. En concret, es tracta de la col·lecció «Sapientia», dirigida pel professor Sergio Barrachina, i conté 161 títols corresponents a assignatures i matèries que s'imparteixen en els quatre centres de la Universitat Jaume I. A més, la Diputació de Castelló ha posat en obert una sèrie de llibres que edita conjuntament amb la Universitat Jaume I de diverses temàtiques: pintura, cuina, arquitectura, música, etc.

L’UJI ha posat en accés obert els primers videojocs contra el canvi climàtic dissenyats al Living Lab Planeta Debug, una iniciativa cofinançada per la Fundació Daniel i Nina Carasso en la seua convocatòria d’Art Ciutadà. Aquests videojocs, centrats en gran manera en la lluita contra la contaminació o la millora de la salut i l’eficiència energètica, han estat creats per estudiantat de tercer curs del Grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE) amb la col·laboració de nou grups d’investigació de l’entitat acadèmica, i també el suport del Vicerectorat d’Investigació i Transferència.

El web Planeta Debug, a més a més de la informació completa sobre el Living Lab, l’equip i les activitats, permet l’accés gratuït als videojocs que s’aniran creant al llarg del projecte, el qual es desenvoluparà fins a la tardor de 2021. Per a accedir-hi, cal anar als posts on es descriuen els videojocs creats fins al moment, juntament amb una explicació del seu disseny, sentit, creadors i funcionament i un enllaç per a descarregar el joc. «Es tracta de videojocs que no necessiten instal·lació, tan sols és necessari descarregar l’arxiu del joc, descomprimir-lo a l’ordinador (amb sistema operatiu Windows), fer doble clic en l’arxiu executable (finalitzat en .EXE) i jugar-hi», explica l’investigador principal de Living Lab, Emilio Sáez.

A més, el Servei de Comunicació i Publicacions té un servidor de vídeo institucional en obert que inclou vídeos de conferències o cicles de conferències, jornades, videonotícies institucionals i d’investigació, vocabulari científic, presentacions de llibres, festivals com l’audiovisual Oculus o cursos d’estiu, i on també es poden trobar vídeos dels espectacles de final de curs que es realitzen en els tallers de dansa o teatre organitzats pel Servei d’Activitats Socioculturals (SASC) o els concerts de la Big Band UJI o l’Orfeó universitari. El Servei de Comunicació també ofereix la radioteca de Vox UJI Ràdio on es pot accedir a tots els programes emesos en la ràdio universitària des del seu començament fins a l'actualitat i on hi ha programes de temàtiques molt variades.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions