Visita a la casa solar amb què l'UJI competeix a Solar Decathlon L’équipe VIA-UJI inicia la seua participació en el concurs internacional Solar Decathlon Europe el 28 de juny

23/06/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, acompanyat de representants de totes les entitats, institucions i empreses que han col·laborat en el projecte de casa solar éBRICKhouse, va visitar el prototip d'habitatge eficient amb el qual l’UJI participarà en el concurs internacional Solar Decathlon Europe 2014 abans del seu trasllat a Versalles (França), on se celebra la competició del 28 de juny al 16 de juliol.

Vicent Climent va explicar que aquest és un projecte de gran interès per a la Jaume I i també per a tota la província de Castelló: «Per a l’UJI, aquest projecte ha sigut una iniciativa d'interès estratègic des del principi, perquè és un projecte de conjunt, que ha implicat estudiants, professors i investigadors i nombroses empreses, que no solament han col·laborat econòmicament, sinó també aportant-hi idees i solucions». Per això, el rector va agrair la col·laboració desinteressada de tots i va afirmar que «anar a Versalles a competir amb el top mundial de les universitats ja és un gran èxit que ens ha fet guanyar moltíssim a tots». 

Per la seua banda, la directora acadèmica del projecte, la professora de Construccions Arquitectòniques de l’UJI Teresa Gallego, va explicar com l'équipe VIA-UJI, format per estudiants i professors de la Jaume I i de la VIA University College d'Horsens (Dinamarca), ha dissenyat durant dos anys el prototip éBRICKhouse, un habitatge energèticament autosuficient que s'inspira en tres principis: «Do-it-yourself», on es fomenta que l'usuari final de l'habitatge siga partícip durant la fase de disseny i construcció; «permacultura», que tracta sobre la integració de la naturalesa i l'agricultura en la vida diària de l'entorn urbà; i «cradle-to-cradle», que fomenta que tots els materials de l'habitatge siguen reutilitzables o reciclables. Gallego va destacar la labor que estan realitzant tots els estudiants que participen en aquest projecte i va agrair la implicació de les prop de 50 empreses de Castelló, la Comunitat Valenciana i Dinamarca que col·laboren en la construcció del prototip. 

Durant la visita a la casa, Nuria Sánchez, arquitecta directora del projecte, va explicar que l'edifici té un disseny modular, que inclou dos mòduls per a l'habitatge i un tercer que conté un hivernacle com a zona comuna de l'habitatge, i usa materials com ara acer, fusta, aïllants sostenibles, ceràmica o cartró-guix que s'han de reblar, caragolar o encolar per al seu assemblatge. D'aquesta forma, s'aconsegueix una tècnica constructiva més neta i més ràpida que «s'assembla a un joc de construcció». 

Solar Decathlon Europe és el certamen internacional d'edificació sostenible més important del món entre universitats que persegueix impulsar la recerca i el desenvolupament d'habitatges eficients que funcionen exclusivament amb energia solar. En la competició participen 20 equips i exhibeixen els seus prototips d'habitatge, que funcionen únicament amb energia solar. Els prototips s'avaluen durant dues setmanes en deu proves diferents, relacionades amb arquitectura, enginyeria, innovació i comunicació social, entre altres. Aquesta competició, la més prestigiosa en el seu camp, va ser creada en 2002 pel Departament d'Energia dels EUA i més endavant es va ampliar amb la celebració d'edicions a Europa i Xina.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions