Crespo demana rutines d’avaluació del benestar psicològic i emocional de la mare per a evitar la depressió prenatal i postpart

11/10/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Depressió postpart depressio-postpart depressio-postpart

    Elena Crespo va aportar algunes dades sobre el nombre de dones que pateixen depressió postpart a Espanya. | FOTO: DAMIÁN LLORENS

El Cicle de Conferències de la Seu de la Ciutat va abordar a l’octubre la salut perinatal i la prevenció de la depressió durant i després del part. Elena Crespo, professora del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia de la Universitat Jaume I, va aportar en la seua intervenció algunes dades sobre el nombre de dones que pateixen depressió postpart amb un percentatge que varia entre un 6 i un 16% a Europa i entre un 6 i un 26% a Espanya. En aquesta línia, Crespo també va indicar que la depressió prenatal, abans del part, ha augmentat la seua prevalença amb un creixement del 6% al 38% en els últims anys, una dada de gran rellevància atès que és un factor de risc per a tindre una depressió postpart.

Davant aquestes xifres, Crespo va posar en relleu la necessitat de donar suport a estudis que promoguen el benestar psicològic i emocional de les gestants durant l’embaràs i d’establir rutines d’exploració de benestar emocional després d’haver donat a llum per tal de prevenir i identificar la psicopatologia del postpart. «Actualment, les mares tan sols tenen les classes de preparació al part per a fer front a aquesta etapa, que s’han anat perfeccionant amb temes com la lactància materna o les primeres cures del bebè, però l’estat psicològic no es tracta en cap lloc», va apuntar la professora.

Així, Crespo va assenyalar que cal avaluar durant el període de gestació i després del part els diferents factors de risc de la depressió per tal de detectar un trastorn i poder evitar les conseqüències que té tant en la mare com en el bebè. En aquest sentit, va explicar el funcionament del projecte «Mamá feliz», desenvolupat a l’UJI, que permet a les mares avaluar des de casa els factors de risc de la depressió prenatal i postpart a través d’una eina informàtica en línia.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions