Científics i tècnics advoquen per un canvi de paradigma perquè Espanya complisca la nova directiva europea de la qualitat de l'aire

25/06/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat d’Estiu de l'UJI reprèn les activitats amb la celebració del seminari «La Qualitat de l'Aire a España. Millán Millán» que se celebra a l'Hotel Termes Marines El Palasiet de Benicàssim i que se centra en la nova directiva europea sobre la qualitat de l'aire, que probablement es publique a la tardor i que els països de la Unió Europea hauran de complir en 2030. La inauguració ha comptat amb la participació de Carmen Lázaro, vicerectora de Cultura, Llengües i Societat; María de la Mar Viana, subdirectora general d'Aire Net i Sostenibilitat Industrial del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i Jorge Blanco, director general de Qualitat i Educació Ambiental de la Generalitat Valenciana, als quals han acompanyat els dos directors del curs, Xavier Querol i Eliseo Monfort.

La trobada s'ha iniciat amb l'homenatge a Millán Millán, fundador i alma mater del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) i divulgador científic de prestigi internacional que va morir el mes de gener passat. L'organització del seminari ha fet lliurament a la directora del CEAM, Amalia Muñoz, d'una placa commemorativa i a més una de les taules redones s'ha dedicat a repassar el seu treball. Durant l'obertura, Carmen Lázaro ha argumentat, en referència a la nova directiva europea sobre la qualitat de l'aire, que «totes les persones hem de comprometre'ns des de tots els àmbits», al mateix temps que ha fet referència a la necessitat d'incidir en «l'educació i la sensibilització ciutadana». Per part seua, la representant del Ministeri, María de la Mar Viana, considera «necessari mantenir el diàleg i la col·laboració amb tots els actors participants per a aconseguir els reptes als quals ens dirigeix la nova normativa».

La nova directiva europea contempla, entre altres punts, la reducció a la meitat dels valors d'immissió, és a dir, els que marquen els nivells de contaminació de l'aire que respiren els ciutadans i que són perjudicials per a la salut. En aquest sentit, els nous paràmetres exigeixen que els valors de les partícules respirables PM10 siguen inferiors a 20 micrograms/m³ en 2030, fet que suposa la necessitat d'aplicar un canvi de paradigma per a complir els objectius, atès que en l'actualitat el límit anual és 40 micrograms/m³. Davant aquesta nova situació, el representant del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, David Cáceres, ha assenyalat que «la nova directiva suposarà una revisió i actualització del pla marc d'acció a curt termini i dels plans regionals de l'aire», durant la celebració de la taula redona titulada «Els reptes per a l'aplicació i el compliment de la nova directiva europea de la directiva de l'aire». El tècnic ha explicat que, si es continua amb la mateixa dinàmica, l'any 2030 hi hauria 81 zones en el conjunt d'Espanya que no complirien la normativa respecte als valors límit de partícules contaminants perjudicials per a la salut.

En aquest sentit, el codirector del seminari i investigador del CSIC, Xavier Querol, ha assegurat que «tenim cinc anys per a aconseguir els límits que exigeix la nova normativa, un reglament que recull les peticions de l'OMS i que pretén reduir els efectes de les partícules respirables en la salut pública». Querol, que ha participat en la taula redona «Els nous paràmetres de la qualitat de l'aire», considera que un dels reptes a Espanya per a complir la normativa europea «encara que s'haja millorat bastant en els últims anys, és limitar o regular el trànsit de vehicles, sobretot en les grans ciutats, que és on hi ha un major problema, com ja ho han fet una gran part de les capitals europees».

Els estudis reflecteixen que el 80% de la població espanyola es veuria afectada pel no compliment de la directiva de la Unió Europea si no es prenen mesures. Sobre aquest tema, una de les tècniques del Ministeri, Natalia Alonso, ha argumentat que un altre dels reptes és reduir la contaminació que es produeix en les llars, a causa de la utilització de productes de neteja, cosmètics, pintures o dissolvents que suposen el 30% de les emissions de compostos orgànics volàtils (són un dels generadors d'ozó troposfèric, un dels contaminants principals).

Aquesta trobada bianual que organitza la comunitat científica en coordinació amb la Universitat Jaume I continuarà demà amb la participació d’experts i tècnics de diversos governs autonòmics, investigadors del CSIC i de diverses universitats, així com representants del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions