La Universitat Jaume I ha finalitzat una nova edició de la Universitat d’Estiu en la qual, durant els mesos de juny i juliol, s’han portat a terme a Benicàssim quatre propostes formatives, organitzades des del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals en col·laboració amb diferents institucions, amb l'objectiu de difondre coneixement i convertir-se en una referència cultural durant l’estiu.
La programació de la Universitat d'Estiu UJI s’ha iniciat amb el curs sobre «La qualitat de l'aire a Espanya», en el qual han participat experts i tècnics dels governs autonòmics, de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), del Ministeri o d’institucions europees per a tractar el tema de la contaminació de l'aire, però, sobretot, per a la cerca de solucions per a millorar la qualitat de l'aire. A més, s’ha debatut sobre el Pla Nacional d'Ozó o la posada en marxa de les zones de baixes emissions.
La segona proposta estiuenca ha estat organitzada en col·laboració amb la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE). En concret, el debat ha girat al voltant de «La universitat i la formació permanent». Durant el curs s’ha analitzat el Reial decret 822/2021 que introdueix els títols propis i les microcredencials en les propostes de formació continua a les universitats per a l’aprenentatge permanent i l’ocupabilitat, amb l'objectiu de fomentar la inclusió i la igualtat d'oportunitats.
La literatura també ha tingut enguany protagonisme en la programació amb el curs «L'erotisme en la literatura». Luz Gabás, Rosario Raro, Noemí Casquet, Eugenia Rico, José Luis Corral, José Calvo Poyato o Jesús Maeso són alguns dels noms que han participat en el fòrum i que han debatut i exposat els seus coneixements sobre l'erotisme en l'escriptura i la literatura al llarg del temps.
El darrer dels cursos que s’ha dut a terme ha sigut «ODS 8. Cultura. Oportunitats, aliances i hibridació per a l'ocupació en el sector cultural'», impulsat des de la col·laboració amb la Convenció de Faro del Consell d’Europa, de la qual forma part l’UJI, que ha reunit diferents especialistes per a analitzar quin és i quin ha de ser l'enfocament dels projectes culturals en el moment actual i durant els pròxims anys.
El curs «La qualitat de l'aire a Espanya» ha encetat la Universitat d'Estiu de l’UJI que se celebra a Benicàssim els dies 1 i 2 de juny.
El desenvolupament del Pla Nacional d'Ozó i la implantació de mesures per a la millora de la qualitat de l'aire a Espanya com, per exemple, la posada en marxa de zones de baixes emissions han sigut els principals arguments que s'han debatut durant la segona i darrera jornada del curs «La qualitat de l'aire a Espanya» de la Universitat d'Estiu UJI 2022.
La rectora de l'UJI i vocal del comitè permanent de Crue, Eva Alcón, ha destacat que «la formació universitària no es pot acabar en els estudis de grau, màster o doctorat, sinó que s'ha d'estendre a la formació permanent en un sentit ampli. Hem de trencar amb l'estereotip que a la universitat sol s'assisteix quan s'és jove».
La rectora Eva Alcón ha destacat en la clausura del curs que «la formació permanent és un dels desafiaments que tenim com a institució en les pròximes dècades, això sí, sense oblidar la nostra funció, i que serà un instrument per a millorar l'ocupabilitat, el creixement personal i aconseguir una societat més crítica».
La novel·lista i filòloga Luz Gabás ha assenyalat que en els darrers anys la perspectiva de com el lector percep l'erotisme en les obres literàries ha canviat en la seua intervenció durant la primera jornada del curs «L'erotisme i la literatura» de la Universitat d'Estiu de la Universitat Jaume I.
L’escriptora de Sogorb ha participat en la segona jornada del curs «L’erotisme en la literatura» de la Universitat d’Estiu de l’UJI que se celebra a Benicàssim.
Casquet ha participat en el curs «L’erotisme en la literatura» que se celebra a l’hotel El Palasiet de Benicàssim i que està emmarcat dins de la programació de la Universitat d’Estiu de l'UJI.
El representant parlamentari ha intervingut en la ponència inaugural del curs de la Universitat d'Estiu, «ODS 8 Cultura. Estratègies per a l'ocupació en el sector cultural».