L'UJI finalitza una nova edició de la Universitat d’Estiu

18/07/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha finalitzat una nova edició de la Universitat d’Estiu en la qual, durant els mesos de juny i juliol, s’han portat a terme a Benicàssim quatre propostes formatives, organitzades des del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals en col·laboració amb diferents institucions, amb l'objectiu de difondre coneixement i convertir-se en una referència cultural durant l’estiu.

La programació de la Universitat d'Estiu UJI s’ha iniciat amb el curs sobre «La qualitat de l'aire a Espanya», en el qual han participat experts i tècnics dels governs autonòmics, de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), del Ministeri o d’institucions europees per a tractar el tema de la contaminació de l'aire, però, sobretot, per a la cerca de solucions per a millorar la qualitat de l'aire. A més, s’ha debatut sobre el Pla Nacional d'Ozó o la posada en marxa de les zones de baixes emissions.

La segona proposta estiuenca ha estat organitzada en col·laboració amb la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE). En concret, el debat ha girat al voltant de «La universitat i la formació permanent». Durant el curs s’ha analitzat el Reial decret 822/2021 que introdueix els títols propis i les microcredencials en les propostes de formació continua a les universitats per a l’aprenentatge permanent i l’ocupabilitat, amb l'objectiu de fomentar la inclusió i la igualtat d'oportunitats.

La literatura també ha tingut enguany protagonisme en la programació amb el curs «L'erotisme en la literatura». Luz Gabás, Rosario Raro, Noemí Casquet, Eugenia Rico, José Luis Corral, José Calvo Poyato o Jesús Maeso són alguns dels noms que han participat en el fòrum i que han debatut i exposat els seus coneixements sobre l'erotisme en l'escriptura i la literatura al llarg del temps. 

El darrer dels cursos que s’ha dut a terme ha sigut «ODS 8. Cultura. Oportunitats, aliances i hibridació per a l'ocupació en el sector cultural'», impulsat des de la col·laboració amb la Convenció de Faro del Consell d’Europa, de la qual forma part l’UJI, que ha reunit diferents especialistes per a analitzar quin és i quin ha de ser l'enfocament dels projectes culturals en el moment actual i durant els pròxims anys.

Recurs d'imatge universitat-estiu-qualitat-aire-1 index

Experts asseguren que s'ha d'actuar sense demora i amb major ambició per a reduir la contaminació de l'aire a Espanya

El curs «La qualitat de l'aire a Espanya» ha encetat la Universitat d'Estiu de l’UJI que se celebra a Benicàssim els dies 1 i 2 de juny.

Recurs d'imatge universitat-estiu-qualitat-aire-2 index

Xavier Querol: «Les zones de baixes emissions són absolutament necessàries però han d'anar acompanyades de mesures complementàries»

El desenvolupament del Pla Nacional d'Ozó i la implantació de mesures per a la millora de la qualitat de l'aire a Espanya com, per exemple, la posada en marxa de zones de baixes emissions han sigut els principals arguments que s'han debatut durant la segona i darrera jornada del curs «La qualitat de l'aire a Espanya» de la Universitat d'Estiu UJI 2022.

Recurs d'imatge universitat-estiu-universitat-formacio-permanent-1 index

El president de Crue afirma que l'impuls de la formació permanent és una necessitat per a les persones i una oportunitat per a les universitats

La rectora de l'UJI i vocal del comitè permanent de Crue, Eva Alcón, ha destacat que «la formació universitària no es pot acabar en els estudis de grau, màster o doctorat, sinó que s'ha d'estendre a la formació permanent en un sentit ampli. Hem de trencar amb l'estereotip que a la universitat sol s'assisteix quan s'és jove».

Recurs d'imatge universitat-estiu-universitat-formacio-permanent-2 index

José Manuel Pingarrón subratlla la necessitat d'impulsar la formació permanent en la Universitat, però sense oblidar la funció docent i investigadora

La rectora Eva Alcón ha destacat en la clausura del curs que «la formació permanent és un dels desafiaments que tenim com a institució en les pròximes dècades, això sí, sense oblidar la nostra funció, i que serà un instrument per a millorar l'ocupabilitat, el creixement personal i aconseguir una societat més crítica».

Recurs d'imatge universitat-estiu-literatura-1 index

Luz Gabás: «En una època tan pornogràfica com l'actual els escriptors hem d'ajustar-nos a la sensibilitat dels lectors a l’hora d’escriure passatges sexuals»

La novel·lista i filòloga Luz Gabás ha assenyalat que en els darrers anys la perspectiva de com el lector percep l'erotisme en les obres literàries ha canviat en la seua intervenció durant la primera jornada del curs «L'erotisme i la literatura» de la Universitat d'Estiu de la Universitat Jaume I.

Recurs d'imatge universitat-estiu-literatura-2 index

Rosario Raro: «La posada en escena del desig en un passatge eròtic d’un llibre de ficció reflecteix com a metàfora l'anhel de l'escriptor de ser llegit»

L’escriptora de Sogorb ha participat en la segona jornada del curs «L’erotisme en la literatura» de la Universitat d’Estiu de l’UJI que se celebra a Benicàssim.

Recurs d'imatge universitat-estiu-erotisme-3 index

Noemí Casquet: «La cultura que consumim i, sobretot, la que creem promouen un imaginari social que estableix les nostres relacions íntimes i la nostra manera de follar»

Casquet ha participat en el curs «L’erotisme en la literatura» que se celebra a l’hotel El Palasiet de Benicàssim i que està emmarcat dins de la programació de la Universitat d’Estiu de l'UJI.

Recurs d'imatge universitat-estiu-ods-1 index

Marcos Ros: «La Nova Bauhaus aporta una dimensió cultural a la transició mediambiental i posa el focus en les persones més necessitades»

El representant parlamentari ha intervingut en la ponència inaugural del curs de la Universitat d'Estiu, «ODS 8 Cultura. Estratègies per a l'ocupació en el sector cultural».

Recurs d'imatge universitat-estiu-ods-2 index

Francesc Pla: «L'objectiu de la Convenció de Faro és que la ciutadania també siga actora principal de la gestió del patrimoni»

El patrimoni i les persones s'han convertit en els eixos de la segona jornada del curs «ODS 8 Cultura. Estratègies per a l'ocupació en el sector cultural» emmarcat dins de la Universitat d'Estiu UJI 2022.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions