Alcón presenta unes Línies de Govern per a 2021 que aposten per la renovació de l’oferta d’estudis, l’impuls de la transferència i la innovació

24/11/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha presentat al Claustre les Línies de Govern per a 2021, les quals marquen una aposta molt clara per impartir nous estudis i enfortir la transferència i la innovació, a més d’avançar en àmbits com la digitalització i la sostenibilitat. Tot això, sense oblidar la resposta a la pandèmia per a seguir preservant la salut individual i col·lectiva de la comunitat universitària. 

En aquest sentit, el document que guiarà l'activitat de l'UJI el pròxim any incorpora fins a 70 accions concretes per tal d’impulsar la investigació de qualitat, la transferència i la innovació, l’adaptació de l’oferta d’estudis; l’arrelament al territori i la projecció internacional, així com el compromís de la Universitat amb el desenvolupament sostenible i l’Agenda 2030, l’atenció a la diversitat i la igualtat. La rectora ha explicat que «caldrà seguir fent front a la pandèmia, per a preservar la salut individual i col·lectiva de la comunitat universitària, al mateix temps que continuem prestant servei públic i complint els nostres objectius del Pla d’Acció de Govern».

En l’àmbit de la formació, l'UJI es planteja abordar el nou disseny de grau i màster, a més de potenciar els dobles títols internacionals i l'impuls d’estudis propis. En l'àmbit de la recerca, es proposa la creació d'una Unitat d’Innovació i Transferència per a afavorir que el coneixement es transforme en valor afegit per al teixit social i productiu. Així mateix, es preveu l'establiment d'aliances estratègiques amb fundacions sanitàries i departaments de salut per a impulsar conjuntament un institut d’investigació sanitària. 

Pel que fa al personal, les Línies de Govern per a 2021 inclouen accions per a reconèixer la trajectòria acadèmica de tot el professorat, facilitar la promoció i estabilització del PDI i del PAS. També millores en les condicions de treball del PAS, i la negociació i implantació d’un programa de teletreball.

Pel que fa a l'estudiantat, es contempla un nou Pla d’Atenció a la Diversitat i l'activació de dos programes de voluntariat en l’àmbit digital i de la covid-19. També es dedicarà un esforç important al fons de beques i la seua difusió, per a donar resposta a l’impacte de la pandèmia i que cap persona es quede enrere. En l'àmbit de la projecció local i global, la consolidació de programes com ara Talent Rural anirà acompanyada de la posada en marxa de noves iniciatives per a enfortir l’arrelament amb el territori i el desplegament del programa SèniorUJI. Respecte a la projecció internacional, l'UJI impulsarà el programa Study Abroad, que suposarà comptar amb una xarxa de col·laboració amb universitats estrangeres per a rebre grups d’estudiantat i oferir estades formatives curtes. 

En l'àmbit del compromís social, cultural i lingüístic, la universitat pública de Castelló elaborarà el pla d’accions per a aplicar l’Agenda 2030 i iniciarà l’elaboració del III Pla d’Igualtat. A més, la Universitat Jaume I seguirà prestant especial atenció a la diversitat lingüística i consolidarà el programa UJI_encultura. Pel que fa a la governança i sostenibilitat, l'UJI realitzarà el pròxim any les primeres auditories dins del procés de desplegament de l’acreditació institucional i millorarà el seu portal de transparència i la web institucional. Respecte a la sostenibilitat, es desplegarà el Pla d’accions per a la sostenibilitat i contra el canvi climàtic, un nou programa UJI Hàbitat Saludable i es potenciaran els programes d’activitat física orientats a la salut. A més, l'UJI continuarà amb les obres de consolidació del campus, licitant la finalització de la Facultat de Ciències de la Salut, ampliant les zones ajardinades i creant espais a l’Àgora per a atendre millor al seu estudiantat. 

Reivindicació urgent d'un nou Pla Plurianual de Finançament

El Claustre també ha aprovat les línies pressupostàries per a l'exercici de 2021 amb la reivindicació de la necessitat urgent d'aprovar i implementar un nou Pla Plurianual de Finançament per a les universitats públiques valencianes, ja que el model aprovat en 2010 no s'ha aplicat mai i l'UJI no rep tota la compensació que requereix per a sufragar l'increment de costos del personal al qual obliga la normativa estatal i autonòmica.

Referent a això, el vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació, Modesto Fabra, ha assenyalat que «esperem que 2021 siga l'últim any sense un pla de finançament», després que al febrer es va constituir la taula d'experts i al setembre, després de l'aturada per l'estat d'alarma, es van encetar de nou les reunions de la comissió. 

Segons ha explicat Fabra, 2021 serà un any de transició, fins que es concrete aqueix nou pla, i en el qual es vol donar continuïtat al pressupost de 2020 amb un lleuger increment, en passar de 100,98 milions enguany a 103,23 en el pròxim exercici. El pressupost per a 2021 inclou l'anualitat completa del deute històric de la Generalitat amb l'UJI, però queda pendent encara una quantitat de 2,45 milions d'euros de compensació a la Universitat per la recuperació de costos de la normativa estatal i autonòmica que està pendent d'una reunió amb la Conselleria d'Universitats per a la seua concreció.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions