Experts en ètica i salut sexual analitzen en l'UJI la diversitat en el I Congrés Internacional de Sexualitat

29/10/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Especialistes en l'estudi de la sexualitat d'Espanya han explorat i debatut a la Universitat Jaume I de Castelló sobre les possibilitats i la realitat de la diversitat sexual al «I Congrés Internacional de la Sexualitat». La inauguració oficial ha tingut lloc el dijous 17 d'octubre i l'esdeveniment ha durat fins al divendres 18 amb dues jornades repletes de conferències, debats, tallers i presentacions amb l'objectiu de «servir com un escenari on es puga aportar i escoltar investigacions i experiències que mostren les múltiples maneres d'expressar la diversitat sexual».

Organitzat pel grup SALUSEX de la Universitat Jaume I i la Universitat de València, l'esdeveniment, que ha tingut lloc en la Facultat de Ciències de la Salut de l'UJI, ha sigut inaugurat per part de la vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat, Pilar Safont; el director general de l'Agència Valenciana d'Igualtat en la Diversitat, José Lamo, i el degà de la Facultat de Ciències de la Salut, Rafael Ballester. Ballester ha sigut el primer a intervindre, agraint a tots el que «han fet possible aquest congrés», així com als ponents, participants, institucions i públic. «Al llarg dels anys d'investigació hem aprés que no existeix una única manera de viure la sexualitat. La diversitat sexual és una cosa tan gran i tan estesa que ha de passar de ser una excepció a ser normal. Cap persona ha de demanar permís per a ser feliç i gaudir d'ella, encara que encara hi ha grans xacres i camí per recórrer», ha declarat el degà.
Per part seua, el director de l'Agència Valenciana d'Igualtat ha realitzat un repàs sobre les accions que des de la Generalitat Valenciana s'impulsen per a «avançar en una societat més justa, igualitària i lliure». Lamo Pastor també ha volgut destacar el paper de les universitats en aquest marc. «És important visibilitzar la diversitat des dels centres universitaris. L'acadèmia ha de servir per a oferir mètodes, nom i números a la realitat i des de les polítiques públiques hem de tindre-la en compte a l'hora de prendre decisions» ha destacat.

Per la seua part, Pilar Safont s'ha sumat als agraïments i ha assegurat que el congrés «té com a essència la necessitat i la importància d'expressar la diversitat i difondre-la. El patriarcat en el qual vivim marca tota una sèrie d'estereotips i de convencions socials que afecten la visió que tenim en analitzar i estudiar la conducta humana. La sexualitat no és una excepció». En aquest sentit Safont ha postil·lat que «vincular sexe i la cosificació del cos femení és lamentablement facilíssim. Cal trencar estereotips i entendre la diversitat de la realitat».

El catedràtic de Psicologia de la Sexualitat de la Universitat de Salamanca, Félix López Sánchez, ha iniciat la primera ponència de les jornades destacant la importància de l'ètica en les relacions sexuals i amoroses. «La sexualitat està en el regne de la llibertat. Cal aprendre a usar-la, evitar els mals hàbits i gaudir dels bons» ha defensat. «Venim d'una moral repressiva de la dictadura i d'anys passats. Podem dir que l'hem abandonada, llevat d’excepcions, però no l'hem sabuda substituir per una ètica de llibertat, i això causa problemes. La sexualitat s'ha convertit en un camp de mines i sorpreses desagradables» afig.

Per a López Sánchez, els principals delictes contra la llibertat sexual són els que ataquen a l'autonomia, la dignitat, la igualtat i la propietat de la vida, al cos i a la intimitat sexual. Tots són «delictes destructius tant per a la víctima com per a l'agressor. És important entendre que qui usa malament la sexualitat sempre perd i es destrueix a si mateix». La solució passaria, per al catedràtic, a buscar un «enfocament positiu» entés com l'«ètica del consentiment».

«Si analitzem estudis i dades, veiem que els resultats són preocupants. Un té la sensació, en veure telenotícies, consultar la premsa o mirar al voltant, que tot són desgràcies i atropellaments. Però, al meu entendre, sí que existeix esperança», ha destacat. El doctor en Psicologia Sexual ha defensat que «la sexualitat humana és una dimensió meravellosa. No és alguna cosa que som, és alguna cosa que tenim» i ha destacat l'avanç que ha suposat per a la societat «posar-se dempeus i alliberar els nostres braços i les nostres mans», ja que tenim possibilitats i variables infinites dins de la diversitat: «Podem estimar de mil formes diferents, comunicar-nos de forma diferents».

Acompanyant les seues explicacions de cites poètiques i reflexions, López Sánchez ha aprofundit sobre els que ha considerat els «grans principis» de l'ètica de la sexualitat. Així, ha explicat la importància d'entendre que l'ésser humà «és una geografia del plaer i del benestar. Les nostres zones erògenes són zones turístiques privilegiades i existeixen possibilitats infinites», i ha instat als presents a «usar la sexualitat perquè tenim un món meravellós de recórrer».

En aquest sentit, ha assegurat que els éssers humans estan fets per al contacte i la vinculació posat que són éssers socials i no solitaris. «Som xiquets fins a la vellesa, els vincles són el primer que es desenvolupa en les nostres vides i l'últim que es perd, ja siguen amorosos, sexuals o empàtic-socials. Perdre vincles és una tragèdia emocional», ha declarat. També ha insistit en el factor clau de l'ètica i la raó: «El nostre millor recurs és la raó lúcida, perquè és la brúixola de l'ètica. Per això la diversitat sexual és un tema ètic, perquè no hi ha ètica sense llibertat. La sexualitat no és instint, és una pulsió».

«Durant un acte sexual, la roba podem tirar-la on vulguem. Però la llibertat no es pot tirar al sòl ni per la finestra. Molt menys deixar-la fora de l'habitació. Ha d'estar present en tot moment», ha sentenciat López Sánchez després de repassar alguns casos importants d'assetjament i altres experiències que posen en dubte la llibertat de consentiment i d'identitat sexual. Juntament amb la llibertat de consentiment existeix, també, la necessitat de lleialtat amb l'objectiu d'aconseguir una relació afectiva i sexual saludable. «No parle de fidelitat perquè no és un principi universal. La lleialtat sí que ho és. En les relacions i en els vincles que creem existeix la necessitat de ser lleials, honestos, relacionar-se de manera digna i evitar el llenguatge de l'engany» ha afirmat.
Per a concloure, el catedràtic ha declarat: «Mai cal oblidar-se de la tolerància a la diversitat. És necessari acceptar les diferents maneres de viure en parella i d'entendre la sexualitat, donar suport a les minories i defensar-les». Finalment, ha avisat del risc que corren les minories de crear «discursos hostils cap al comú per estar cansats de patir i de la seua situació». També els col·lectius minoritaris han de «entendre la identitat sexual de la majoria i acceptar-la», tenint sempre present la necessitat de tolerar qualsevol diversitat, representada en major o menor mesura.

 

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions