L'UJI s'ompli amb les «expectatives i il·lusió» del nou alumnat Més de 1.400 alumnes de primer any han participat en les Jornades d'Acollida de l'UJI per a conéixer millor el funcionament de la Universitat

16/09/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Jornada d'Acollida organitzada per la Universitat Jaume I per al curs 2019-2020 ha reunit 1.488 estudiants de primer any en el primer contacte d’un viatge que només acaba de començar. Les jornades, repartides entre el 6 i el 7 de setembre en dues sessions, es duen a terme cada any amb l'objectiu de donar la benvinguda al nou alumnat i presentar-los el funcionament de la universitat abans de l'inici de les classes.

És el primer pas d'un nou camí. L'UJI serà la seua casa durant els pròxims quatre o sis anys. Pot ser que, fins i tot, durant un poc més. Beatriz Bonet, coordinadora de la Unitat d'Orientació Preuniversitària, espera que «els nous estudiants creen una vinculació amb la universitat perquè continuen formant-ne part després dels seus estudis de grau».

«Ens agradaria que sempre sentíreu l'UJI com la vostra casa, que desenvolupàreu el sentiment de satisfacció i pertinença que els nostres estudiants manifesten», explica la coordinadora en la xarrada d'orientació i informació de la Jornada d'Acollida. Bonet recorda el lema d'aquesta iniciativa, «Actua UJI», que reflecteix la filosofia que espera trobar entre el nou alumnat: «La universitat no ha de passar per tu, sinó que tu has de passar per la universitat».

Diferents punts de partida però la mateixa destinació universitària

Entre el públic, els nous membres de l'UJI miren en diverses direccions. Prenen notes, investiguen la Guia d'acollida, un llibret amb informació sobre la jornada que han rebut en apuntar-se, mentre es relacionen entre si. Molts es coneixen de batxillerat, fins i tot de la mateixa classe. Molts altres vénen pel seu compte. Es presenten, s'ajunten i busquen companys de la mateixa titulació per a començar amb companyia la nova experiència.

És el cas de Lorena, Miranda i Mireia, les tres matriculades en el Grau en Matemàtica Computacional, però amb diferents punts de partida, entre València i Albacete. Sense conéixer-se, s'ajunten per a enfrontar-se juntes a un inici «molt il·lusionant» però desconegut. «Tenim molta il·lusió i expectatives per a aquesta nova etapa, com tots els que estem ací», declaren.

Una «il·lusionant etapa» que comença amb la Jornada d'Acollida, esdeveniment que vol ajudar a fer els primers passos al nou estudiantat. En la jornada s'orienta els estudiants de primer any sobre el recinte universitari, les respectives facultats amb una visita guiada i unes sessions amb personal docent que presenten els diferents graus. Abans, una xarrada d'informació i orientació al Paranimf de l'UJI i que ha comptat amb la participació de la coordinadora de la Unitat d'Orientació Preuniversitària, Beatriz Bonet; la coordinadora de la Unitat d'Orientació Universitària de l'USE, Esther Climent; l'assessora del Servei de Llengües i Terminologia Irma Mulet; la portaveu del Consell d'Estudiants, Laura Alcaide, i la informadora d'Infocampus Silvia Bellmunt.

Amb elles, la benvinguda oficial a la universitat va córrer per compte de José Luis Blasco, degà de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques (FCJE); Patricia Salazar, vicedegana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials (FCHS); Amelia Simó Vidal, directora de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE), i Rafael Ballester Arnal, degà de la Facultat de Ciències de la Salut (FCS).

No obstant això, el treball d'amfitrions dels ponents encara no ha acabat. «El cercle es tancarà amb la Jornada d'Acollida que es realitzarà el dijous 26 de setembre a les 10 hores per a l'estudiantat del Grau en Medicina, que comença les classes més tard que la resta», especifica Beatriz Bonet, que recorda que, en aquest cas, la recepció tindrà lloc a la sala d'actes de la Facultat de Ciències de la Salut.

El nou alumnat tria la Universitat Jaume I

La resposta a la Jornada d'Acollida ha sigut de 1.488 participants: 790 en la sessió del dijous 5 de setembre (ESTCE i FCJE) i 698 en la segona, corresponent al divendres 6 (FCS i FCHS). Entre ells hi havia Alexandra, nova estudiant del Grau en Dret. Ha acabat els estudis de batxillerat a Llíria, un municipi de València que mira la província de Castelló des del sud. Assegura que es va decantar per l'UJI perquè no li arribava la nota per a València. No obstant això, quan la van cridar per a la «repesca», va decidir quedar-se en la universitat de Castelló. «M'han parlat molt bé de l'UJI i en tinc grans referències. He deixat passar les places vacants a València perquè m'han agradat les instal·lacions, la forma en què m'han atés tots els dubtes i l'organització de la web. He decidit quedar-me ací, crec que m'agradarà», afirma la nova estudiant de Dret.

Però no és la primera experiència universitària per a tots. Kate busca a l'UJI la seua segona carrera. La primera la va estudiar a València, però «volia continuar estudiant i em vaig decantar per l'UJI, m'abellia estudiar ací. No per proximitat, sinó per crèdits i pel pla d'estudis», una afirmació que corroboren la resta d'alumnes que esperen, juntament amb Kate, seguir amb la visita guiada a la que serà la seua nova facultat.

La universitat els dóna la benvinguda, a elles i a tot el nou alumnat. Alguns són joves; altres, no tant. Hi ha qui es troba en una etapa nova i també qui intenta augmentar els seus coneixements. Tot s'hi val. «La porta de l'UJI està oberta per a tots, i ens teniu ací per al que necessiteu», assegura José Luis Blasco, degà de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, al mateix temps que afirma estar agraït, tant ell com tot l'equip de ponents de la Jornada d'Acollida, per poder ser els amfitrions d'aquesta nova fornada d'universitaris.

De moment, de treballs per fer, no n'hi ha cap. D'això s'encarregaran els professors de les diferents titulacions. No obstant això, una tasca sembla clara, marcada per l'equip de la Jornada d'Acollida mitjançant la coordinadora Beatriz Bonet: «Cal implicar-s'hi i aprofitar les oportunitats des de ja. Carpe diem. A gaudir del viatge que acaba de començar, d'aquesta nova etapa que és tan important en la vostra vida».

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions