Una recerca de l’UJI revisa els efectes perjudicials i beneficiosos de l’ús del xupló sobre la base de l’evidència científica Estableix recomanacions a partir de l’anàlisi crítica de prop de 2.000 articles científics

23/07/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les investigadores de la Universitat Jaume I Desirée Mena i Jennifer Sánchez, de la Unitat Predepartamental d’Infermeria, ha realitzat una revisió de 1.897 articles científics sobre els efectes perjudicials i beneficiosos derivats de l’ús del xupló en nounats i lactants. Les conclusions de l’estudi, publicades en la revista Rol de Enfermería, plantegen una sèrie de recomanacions basades en l’evidència destinades a facilitar la presa de decisions quant a l’oferiment del xupló amb la finalitat de dotar a pares, mares i cuidadors de la informació més adequada per a decidir lliurement.

L’ús del xupló s’ha relacionat amb l’aparició de malformacions bucodentals, l’abandó precoç de la lactància materna, l’aparició d’otitis mitjana, el manteniment de l’hàbit de succió digital i una disminució en la producció dels sons de la parla, així com la instauració de l’hàbit tabàquic en l’adolescència i adultesa. Quant als efectes beneficiosos associats al seu ús, figura el factor protector enfront de la síndrome de mort sobtada del lactant durant el son i l’aparició de sobrepès i obesitat en l’adolescència, l’analgèsia produïda durant procediments o situacions estressants i l’estimulació del reflex de succió en situacions en les quals aquest es troba poc desenvolupat.

Per al desenvolupament de l’estudi es va realitzar una revisió integradora de la literatura desenvolupada a través d’un filtrat de qualitat científica. Els articles obtinguts es van sotmetre a una anàlisi centrada en el disseny de l’estudi, població, mostra, període de seguiment, avaluació, resultats, conclusions, etc., en funció del disseny. De la mateixa manera, es va realitzar una anàlisi descriptiva de les variables, classificant-les com a efectes favorables, desfavorables o no influents.

A partir de l’anàlisi basada en l’evidència científica s’estableixen «una sèrie de recomanacions amb l’objectiu de dotar a mares, pares i cuidadors de la millor informació que els permeta deliberar i triar lliurement el que millor s’adapte a les seues necessitats, creences, expectatives…», segons explica la professora Desirée Mena. En cas que s’opte per la lactància materna, se suggereix no utilitzar el xupló, perquè està relacionat amb la dificultat en la seua instauració i el deslletament precoç. En cas d’utilitzar-lo, per a evitar problemes en la dentició, concretament, malformacions bucodentals, es recomana el seu ús a partir dels sis mesos d’edat. No obstant això, el seu ús es relaciona, sobretot a partir d’aquesta edat, amb l’aparició d’otitis mitjana. Una altra de les raons per les quals es desaconsella és perquè l’ús apareix relacionat amb una persistent succió digital en la infància, l’inici de l’hàbit tabàquic en l’adolescència i adultesa i amb una disminució en la producció del so de la parla.

La investigació assenyala com a recomanable l’ús del xupló en el cas que el bebè no haja desenvolupat el reflex de succió nutritiva, ja que pot utilitzar-se per a estimular-lo. També es recomana per a calmar el bebè en situacions estressants o doloroses. A aquest efecte, explica Jennifer Sánchez que «no es desaconsella la utilització conjunta de sacarosa, encara que per motius nutricionals no se’n recomana l’ús; no obstant això, sempre seria millor com a primera opció la lactància materna si aquesta estiguera disponible». A més, es recomana l’ús del xupló durant el son per a evitar l’aparició de la síndrome de mort sobtada del lactant.

En el cas d’utilitzar xupló, la recomanació és llavar-lo amb una solució de clorhexidina aquosa al 0,12% o submergir-lo en aigua bullint. A més, s’aconsella la realització de revisions dentals periòdiques per a vigilar el creixement de la dentició temporal i detectar l’aparició de malformacions. En el cas que es duga a terme lactància, l’estudi assenyala que és convenient realitzar visites periòdiques amb la matrona o infermera pediàtrica perquè la supervise amb la finalitat de poder detectar precoçment possibles problemes derivats de l’ús del xupló.

Finalment, les investigadores de l’UJI assenyalen que l’estudi també ha permès detectar possibles futures línies d’investigació orientades a disposar d’una evidència forta sobre l’ús del xupló, la prevenció de la síndrome de mort sobtada del lactant i l’aparició d’otitis mitjana.

Referència bibliogràfica: Mena Tudela, Desirée y Jennifer Sánchez Reolid (2019). «Uso del chupete y efectos sobre la salud: una revisión de la literatura». Rev ROL Enferm 2019; 42(2): 114-122

Vídeo: https://youtu.be/WOdyQORqkk8


Notícia publicada a Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

 

Altres notícies d'investigació:

Empreses de maquinària ceràmica i grups d’investigació de l’UJI estudien a través de la innovació noves formes de transferència

La primera tesi defensada a l’empara de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de l’UJI analitza l’arquitectura dels camins de peregrinació com Penyagolosa

Troben restes d’eines i animals de fa 14.000 anys en la Cova de la Foia de Vilafranca

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions