Eva Alcón destaca que «tota la tecnologia actual seria impossible sense les matemàtiques» en la XIX reunió de la Conferència de Degans i Deganes d'aquesta ciència Un estudi sobre inserció laboral dels estudis de Matemàtiques revela l’alt índex d’ocupació dels egressats i egressades

09/04/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha sigut l'encarregada d'inaugurar la XIX Reunió Conferència de Degans, Deganes, Directors i Directores de Matemàtiques que s'ha celebrat a la Universitat Jaume I. L'acte ha comptat amb la presència del vicepresident de la Diputació de Castelló, Vicent Sales; la directora de l’ESTCE, Amelia Simó; el president de la Conferència de Degans de Matemàtiques, Mario Fioravanti, i la vicedirectora del Grau en Matemàtica Computacional de l'UJI, Beatriz Campos. 

Eva Alcón s'ha dirigit al públic assistent i ha afirmat que «com a matemàtics i matemàtiques, sabeu perfectament que la vostra ciència es manifesta en tot el que puguem mirar al nostre voltant. El disseny de les ciutats, els mitjans de transport, els telèfons mòbils, Internet i tota la tecnologia actual serien impossibles sense les matemàtiques. Gràcies a ella som capaços de comprendre l'univers més llunyà i també de fer del nostre món més concret i pròxim un lloc molt més confortable i segur». 

Per això, ha mostrat el seu compromís amb l'avanç d'aquesta ciència i a promoure noves vocacions en aquest àmbit. «Els graus en Matemàtiques i, especialment, els dobles graus amb Matemàtiques viuen una certa bonança, amb una alta demanda i notes de tall elevades. Els nostres estudiants aconsegueixen prompte ocupació i, en moltes ocasions, ocupació de qualitat. Però el número dels nostres graduats és encara insuficient per a cobrir les demandes actuals i futures de la societat. Per això, hem de continuar treballant a difondre la importància de les matemàtiques, generar noves vocacions i encoratjar els nostres estudiants a no abandonar». 

Inserció laboral dels graduats en Matemàtiques

La ràpida incorporació dels matemàtics i matemàtiques al mercat laboral i l’alt índex d’ocupació són algunes de les principals dades que es desprenen de l’estudi sobre inserció laboral presentat en la reunió.

Margarita Arias, secretària de la CDM, i M.ª Victoria Otero, presidenta de la comissió professional de la Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME) han sigut les encarregades de presentar l’estudi, realitzat conjuntament pel CDM i la RSME, a partir de l’anàlisi de 2.557 enquestes a egressats i egressades d’aquesta titulació dels diferents centres d’Espanya.

Segons han explicat, la taxa d’atur dels egressats i egressades de Matemàtiques és del 7,54%, quasi la meitat de la taxa total a Espanya segons les últimes dades de l’EPA. En aquest sentit, han destacat que, tot i que en l’enquesta no hi ha massa diferència entre gèneres, sí que hi ha una gran diferència entre l’índex d’atur de l’EPA en dones, situat en un 15,6%, davant del de dones matemàtiques que es troba en el 7,43%.

Així mateix, també han subratllat que la taxa d’atur baixa al 4,64% després de dos anys de finalitzar els estudis i es registra quasi una ocupació plena, d’un 96,7%, una vegada passats cinc anys. En aquest sentit, també s’ha remarcat que el 57,5% aconsegueixen un contracte estable en menys de 6 mesos.

Pel que fa al sector empresarial, està encapçalat per la docència, seguit per la consultoria, l’administració pública, bancs i finances, informàtica i ciència i tecnologia. En aquesta línia, han posat en relleu com s’ha produït un augment de les persones que treballen en consultoria, especialment els més joves. Així mateix, es detecten diferències de gènere, atès que hi ha un major percentatge de dones en les administracions públiques i ensenyaments preuniversitaris davant unes xifres més baixes en informàtica i tecnologia.

Finalment, pel que fa al sector universitari, han assenyalat que hi ha moltes persones en aquesta ocupació que van obtenir el títol fa més de 10 anys, però tan sols hi ha un 14% dels que es van titular entre fa 5 i 10 anys.

La conferència ha sigut organitzada pel Departament de Matemàtiques i el Grau en Matemàtica Computacional de l'UJI i  també s’hi han analitzat aspectes com l'abandó en els graus en Matemàtiques, l'edat del professorat d'aquestes titulacions o la situació actual i evolució de la demanda dels màsters en aquest àmbit. La Conferència de Degans de Matemàtiques (CDM) és una associació sense ànim de lucre amb un àmbit d'actuació en el territori espanyol i en la qual participen universitats, departaments i associacions relacionades amb les matemàtiques. 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions