L'UJI celebra el Dia de la Dona amb jornades, exposicions i teatre Eva Alcón manifesta la preocupació de les universitats pels debats que qüestionen l’existència de les polítiques d’igualtat i lluita contra la violència de gènere

11/03/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  dia-dona Dia_de_la_Dona_DLL11_in

    FOTO: Damián LLorens

La Universitat Jaume I ha commemorat la celebració del Dia Internacional de la Dona amb una sèrie d’activitats organitzades pel Vicerectorat de Promoció Lingüística i Igualtat, la Unitat d’Igualtat, l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano (IF), la Fundació Isonomia, la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, el Servei d’Activitats Socioculturals, l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat i l’associació ADONA’T.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha sigut l’encarregada d'obrir els actes de commemoració amb la lectura del Manifest per la plena igualtat de dones i homes. El manifest, que és una adaptació de text aprovat per la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE), comença indicant la importància del paper de les universitats en la transmissió de valors per a construir una societat cada vegada més tolerant, justa i igualitària i lamenta que «encara no s’ha aconseguit la plena consecució del dret d’igualtat entre dones i homes, però ja és temps d’aconseguir aquesta meta i d’encarar la recta final».

Alcón ha explicat que «les universitats som un reflex de la nostra societat i hi veiem amb satisfacció com s’ha aconseguit l’equilibri entre dones i homes en les seues aules, en els seus claustres o en els expedients acadèmics més brillants. No obstant això, també veiem amb inquietud com persisteix aqueix sostre de vidre que frena l’accés als llocs de màxima responsabilitat, com les carreres científiques o acadèmiques es veuen llastades per les càrregues que assumeixen majoritàriament les dones en l’àmbit familiar o com no som capaços d’atraure-les cap a les carreres tecnològiques. Tampoc hem aconseguit eradicar de les nostres comunitats universitàries la violència masclista i l’assetjament sexual i per raó de sexe». «Unes desigualtats injustes i intolerables, moltes fins i tot il·legals, que a més ens fan perdre molt de talent», tal com ha explicat la rectora.  

Eva Alcón ha volgut manifestar el compromís de la Universitat Jaume I amb la igualtat, «amb una igualtat innovadora que esperem que contribuisca a conformar una societat millor i més justa». I, per finalitzar, ha mostrat «la preocupació de les universitats pels debats que qüestionen l’existència mateixa de les polítiques d’igualtat i lluita contra la violència de gènere davall l’equívoc argument que discriminen els homes. Per això, demanem que els partits polítics tracten amb rigor i responsabilitat les polítiques d’igualtat i deixen a la literatura acadèmica especialitzada i al coneixement expert en gènere il·lustrar aqueixes discussions».

Activitats de commemoració

La Fundació Universitat Jaume I-Empresa, en el marc del Projecte Europeu Erasmus + E-STEAM, ha celebrat la jornada «La Dona en la Ciència», mentre que l’IF ha organitzat a la Llotja del Cànem la presentació del llibre La agenda secreta de María Campo Alange, d’Inma Alcalá, un nou volum de la col·lecció «Sendes». Així mateix, l'IF ha desenvolupat una campanya en xarxes amb motiu de la celebració del 70 aniversari de la publicació d’El segon sexe, de Simone de Beauvoir.

El Paranimf també s’ha sumat a la celebració del Dia de la Dona amb l’espectacle Historia de una maestra de Josefina Aldecoa, de la companyia Cactus Teatre, un homenatge a totes aquelles mestres que van lluitar per educar a Espanya en una època de pobresa, ignorància i opressió. L'obra conta l'important paper que va tenir l'ensenyament durant la II República a Espanya i els anys previs a aquesta, una de les èpoques més brillants de l'educació en la història del país. 

D’altra banda, l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat ha celebrat una activitat per a plantar arbres en el Bosc de la Sostenibilitat, situat prop de les pistes d'atletisme de l'UJI.

Així mateix, el Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés, amb la col·laboració de l’IF, també ha celebrat el Dia de la Dona amb l’exposició Artefactes, de la fotògrafa Leticia Reig. 

En l’àmbit expositiu, l’Associació de Dones Nacionalistes Terra (ADONA’T), també s’ha sumat a la commemoració amb la mostra IL·LUMINADES. Il·lustrant la història de la misogínia, al Museu de Belles Arts de Castelló, que romandrà oberta fins al dia 7 d’abril.

Exposicions d’Isonomia per tota la província

La Fundació Isonomia ha programat 14 exposicions fotogràfiques en catorze municipis que formen part de la Xarxa Isonomia. Durant el mes de març s'exhibiran les exposicions Dones i esport, que vol visibilitzar l'esport practicat per dones considerat en moltes ocasions com a esport de segona, a Almassora i Benafigos; No més princeses, que pretén promoure una reflexió crítica sobre els contes tradicionals des d'una perspectiva de gènere, a Vilafamés i Santa Magdalena de Polpís; Silenci que versa sobre les Dones Girafes i el sofriment que pateixen, a Vistabella del Maestrat; Dones i discapacitat, que visibilitza la vida quotidiana de dones amb discapacitat i incideix en la doble discriminació que aquestes pateixen en la societat per la seua condició de ser dones i tenir una discapacitat a Nules; i Els plaers de compartir que té com a finalitat la promoció de la conciliació i la corresponsabilitat a la Pobla Tornesa.

També Enginyera… per què no? podrà visitar-se a Geldo i Borriana; Bolívia: les dones sàvies, que pretén mostrar la vida quotidiana de les dones bolivianes, a Artana, Moncofa i Atzeneta del Maestrat; Sense etiquetes una exposició amb homes i dones referents que desenvolupen la seua activitat professional en treballs amb major presència femenina i masculina, respectivament, a Peníscola i Aporta que t’aporta, una mostra l'objectiu final de la qual és sensibilitzar sobre la importància de l'equitat en les tasques domèstiques i de cures a persones, la satisfacció i el benestar que aporta als homes, que s'exposarà en l'IES de Betxí.

Aquestes exposicions formen part de les accions programades pels ajuntaments dels respectius municipis citats per a commemorar el Dia Internacional de la Dona i contribuir, amb això, a la reflexió sobre els progressos aconseguits i fer una crida al canvi per a aconseguir la igualtat efectiva de dones i homes.

Imatges de la lectura del Manifest

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions