L’UJI commemora el Dia Internacional de la Dona

13/03/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  dia-internacional-dona Dia_Internacional_de_La_Dona_17DLL049_in

    FOTO: Damián Llorens

La Universitat Jaume I ha celebrat el Dia Internacional de la Dona amb un ampli programa d’activitats que ha inclòs taules redones, exposicions, presentacions de llibres, tallers i concursos, entre altres iniciatives.

La celebració del 8 de març es va iniciar amb la jornada «Visibilització de les dones en la ciència, les lletres i el món laboral», organitzada per la Unitat d’Igualtat, en la qual la comunitat universitària es va sensibilitzar sobre l'escletxa entre homes i dones i es va formar en valors d’igualtat i respecte. La jornada va començar amb la presentació de la baralla de cartes «Dones científiques» a càrrec d’Enric Ramiro, professor del Departament d’Educació i membre del grup DIMPA (Didàctica de la Imatge i el Patrimoni), una baralla que aporta 52 noms propis de dones que destacaren en diversos camps intel·lectuals. A continuació, es va projectar el documental Lletra de dona de Maribel Rocafull, personal del Servei d’Informàtica de l’UJI, en el qual deu dones narren les seues inquietuds i motivacions a l’hora d’escriure.

L’UJI també es va sumar a l’Aturada Internacional de la Dona, proposada per l’organització Ni una Menos, amb una concentració al vestíbul de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques en la qual el rector de l’UJI va llegir el manifest de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel·lència Universitària. En el manifest es destacava el paper fonamental de les universitats en l’àmbit de la igualtat de gènere i es feia una crida als governs perquè realitzen compromisos nacionals que posen fi a aquesta escletxa. Climent va assenyalar que «encara que pensem que estem en un ecosistema, el de la universitat, on existeix la igualtat, lamentablement encara no hi hem arribat, hi ha molt a fer i aquesta crida és un gest per a portar la lluita per la igualtat als diferents fòrums en què estem presents».

Dins de la jornada, també es va celebrar la taula redona «Dones en el món laboral», en la qual quatre dones van compartir amb els assistents la seua experiència personal i professional. La taula va comptar amb la participació de Raquel Pons, gerent en l’empresa Ucersa; Gema Font, periodista i CEO en Gmajúscula; Vicenta Conde, pedagoga i coordinadora de l’espai familiar de la Caixa dels Colors, i M. Àngels Peixó, propietària de la boutique M. Àngels Moda, que va estar representada per la seua néta. A través de les seues vivències van mostrar com han aconseguit eixir endavant i assolir les seues metes amb treball i esforç. Així mateix, van assenyalar que la seua vida professional és gratificant, encara que compaginar-la amb la vessant personal no sempre ha sigut fàcil. Finalment, van posar de relleu la importància de l’educació i del respecte per a millorar en l’àmbit de la igualtat.

A més, es va presentar el llibre Tendresa i equitat en els processos de curaRosa Garcia in memoriam, un homenatge a la infermera i doctoranda en Estudis de Pau, Conflictes i Desenvolupament Rosa Garcia, qui estava finalitzant la tesi doctoral quan va morir. El llibre recull la investigació que va elaborar amb treball, il·lusió i compromís, una recerca nodrida per la seua experiència com a infermera, àvia, mare i filla i compromesa amb la construcció d'unes relacions de cura menys violentes, més equitatives, tendres i plaents.

Com a part de les activitats, es va realitzar també el taller interactiu «La dona i els sentits», realitzat per l’estudiantat del màster universitari en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament, i es va poder visitar al vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials una exposició sobre diferents dones que al llarg de la seua vida han reivindicat els drets de les dones, organitzada per l’associació Subversives UJI.

Cal destacar que aquest dia també va ser distingida per les Corts Valencianes en el seu homenatge a la labor de deu dones valencianes la catedràtica de Psicologia Social i directora de l'equip de recerca WANT - Prevenció Psicosocial i Organitzacions Saludables de l’UJI Marisa Salanova.

Per a tancar la setmana d'actes commemoratius, el Servei d’Activitats Socioculturals va programar per al cap de setmana l’obra Cinc actrius lligen Rodoreda al Paranimf, en la qual es va realitzar un breu repàs a la vida de l’escriptora Mercè Rodoreda a través dels seus contes, i l’espectacle de dansa 3 mujeres a l’espai cultural Menador.

Guanyadors i guanyadores del concurs de Twitter

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació va llançar a Twitter el concurs «Tens una idea per a visibilitzar les #donescientífiques?» per a proposar iniciatives que incrementen la visibilitat de les dones investigadores. El concurs va comptar amb prop d'una vintena de participants que van aportar idees com ara augmentar la presència de dones científiques en vídeos de divulgació, curts, pel·lícules i espais televisius; avançar en una presència paritària en llibres de textos; fomentar els monogràfics sobre dones en xarxes socials o desenvolupar videojocs educatius amb dones científiques com a protagonistes, entre altres. Els guanyadors i guanyadores entre les persones que van participar en el concurs han sigut @Alguuuu, @IngridLafita i @janagar76,  que rebran un llibre a escollir de la col·lecció «Sendes» de l’UJI.

Fotografies

 

Altres notícies:

Un estudi de la Xarxa Vives deixa com a assignatura pendent la perspectiva de gènere en les universitats

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions