UJI
  • UJI
  • Notícies
  • Vuit joves investigadors obtenen el premi Fundació Banc Sabadell a les millors pràctiques del programa «Estudia i investiga» de l’UJI

Vuit joves investigadors obtenen el premi Fundació Banc Sabadell a les millors pràctiques del programa «Estudia i investiga» de l’UJI

13/12/2016 | SCP

Són estudiants de la Universitat Jaume I i, malgrat la seua joventut, ja han rebut un reconeixement pels treballs de recerca que han desenvolupat durant els estudis de grau en les respectives àrees de coneixement. Inés Domingo, Judith Escrig, Jaime Clemente, Juana Segarra, Raquel Gil, Marc Salvador, María Capilla i Clara Miguel han sigut els guardonats amb el premi Fundació Banc Sabadell a les millors pràctiques del programa «Estudia i investiga», una iniciativa pionera a Espanya que els ha permès formar part d'un grup de recerca des de primer curs. Així, els vuit estudiants, que han presentat les seues línies de recerca en forma de pòster, han sigut premiats amb una ajuda en metàl·lic de 375 euros, finançada per la Fundació, i un diploma acreditatiu.

Tots ells destaquen la gran oportunitat que ha suposat poder formar part del programa «Estudia i investiga», tant per a iniciar-se en el món de la recerca com per a ampliar la formació del grau. «Aquest programa és la millor forma de poder aplicar conceptes teòrics vistos en classe i posar-los en pràctica. A més, permet conèixer com és el món de la recerca i el dia a dia en un grup. A mi m'ha permès adonar-me de quina branca de la química és la que més m'agrada i, d'aquesta forma, veig una mica més encaminat el meu futur», explica Inés Domingo, estudiant de quart curs del Grau en Química. 

Per a Raquel Gil, que també cursa l'últim any d'aquesta mateixa titulació, poder optar a aquest programa com a finalista de l'olimpíada en Química va ser clau per a decidir-se a escollir la seua titulació. «En el meu grau, la part experimental és fonamental i tenir l'oportunitat de col·laborar en un grup de recerca ja des del primer curs era molt atractiu, ja que et dóna experiència i confiança. A més, t'ajuda a entendre millor alguns conceptes teòrics», apunta l'estudiant.

Així mateix, la participació en el programa també ha servit per a potenciar les vocacions investigadores, tal com apunta l'estudiant del Grau en Dret Jaime Clemente: «He après molt més del que et sol oferir un grau universitari i a més m'ha obert les portes al món de la recerca, fet que m'ha fet reflexionar sobre la possibilitat de dedicar-me en un futur a la recerca i la docència universitària». Una idea que també comparteix Clara Miguel, estudiant d'últim curs del grau en Psicologia, qui també considera que aquesta experiència li ha brindat noves oportunitats. «M'ha permès conèixer noves possibilitats laborals que potser no hauria tingut en compte, com és el camp de la recerca. A més, ha suposat una forma molt considerable d'enriquir el meu currículum i m'ha permès obtenir una beca de col·laboració del Ministeri. Sens dubte, aquesta experiència ha afectat notablement al meu futur professional, ja que actualment m'estic plantejant seguir en el camí de la recerca cap a l'obtenció d'un doctorat», explica l'estudiant. 

Per la seua banda, Judith Escrig tenia clar que volia ser investigadora, i per això participar en el programa ha sigut «essencial» per a formar-se en aquest àmbit. No obstant això, segons assenyala també ha suposat treball i esforç per a compaginar-ho amb els estudis. «Et permet guanyar moltíssima experiència i adquirir nous coneixements, però cal traure temps per a anar al grup de recerca tot i que tens molt treball en la carrera, però aqueix temps està molt bé invertit. Conèixer noves persones que t'ajuden i t'ensenyen i enfrontar-te tu a soles amb una recerca i els seus problemes ha sigut tota una experiència», apunta l'estudiant del Grau en Química. 

Malgrat els reptes i dificultats que pot suposar aquesta aventura investigadora, tots coincideixen en com d'enriquidora ha sigut i les facilitats i flexibilitat que se'ls han brindat dins dels grups de recerca. «Al principi tenia una mica de por per si m'exigien massa o per si no estava a l'altura, però la veritat és que no vaig tenir cap problema. El meu tutor era molt flexible quant a horaris i respectava totalment els períodes d'exàmens o quan el grau requeria més treball. Pense que és una oportunitat única per a iniciar-se en el món de la recerca, on tens un tutor exclusivament per a tu, que coneix la teua forma de treballar i adapta els continguts al teu nivell i, a més, és extremadament útil a l'hora de realitzar el Treball Final de Grau», explica Juana Segarra, recentment llicenciada en Periodisme i actual estudiant del Màster en Noves Tendències i Processos d'Innovació en Comunicació.

En aquest sentit, l'estudiant de sisè de Medicina María Capella assenyala que «el repte més gran al qual em vaig haver d'enfrontar en primer de carrera va ser la falta de formació científica que tenia en certs aspectes, encara que ho he anat solucionant a mesura que he assistit al laboratori i he millorat els meus coneixements. No obstant això, no m'ha resultat difícil compaginar-ho, ja que tots els membres del grup m'han facilitat acoblar els meus horaris. Per a mi, un dels aspectes més positius ha sigut aprendre a treballar en equip i ser part d'un grup». 

I és que formar part del programa «Estudia i investiga» ha aportat un gran aprenentatge no solament acadèmic, sinó també personal, participant en el grup com un més i compartint aqueixa passió per la recerca, una idea que resumeix perfectament Marc Salvador, estudiant de quart curs del Grau en Humanitats i Estudis Interculturals que considera que aquesta experiència li ha permès «establir una família acadèmica on sempre m'he sentit molt acollit. He après molt de tots i cadascun d'ells en l'àmbit laboral, però especialment en el personal i el vital».

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions