La Mostra Reclam 2016 de l'UJI uneix forces per a portar el teatre contemporani de qualitat a la província Deu localitats acolliran fins al 27 de novembre 60 actuacions que van des de la dansa i la comèdia al teatre familiar i de denúncia

04/11/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Mostra de Teatre Reclam 2016 de la Universitat Jaume I arriba a la seua edició número XXIV amb prop de 60 actuacions d’una trentena de companyies que es podran veure als escenaris de deu localitats. La programació de la mostra, que ha sigut presentada a la Llotja del Cànem, planteja per a l’edició de 2016 teatre de qualitat contemporani i d’actualitat, propostes innovadores i barreges d’estils que en aquesta ocasió fan una mirada especial cap a la dramatúrgia valenciana. L’escenari de l’UJI serà el que concentre un major volum de programació, però el Reclam arribarà també a altres escenaris de Castelló i de les localitats d’Almassora, Benicàssim, Betxí, Onda, la Vall d’Uixó, Vilafranca, Vila-real i Vinaròs.

La presentació del Reclam 2016 ha comptat amb la presència del vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, Wenceslao Rambla; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el diputat de Cultura, Vicent Sales, i el programador i coordinador de la Mostra, Antoni Valesa, així com regidors i tècnics dels ajuntaments que acullen aquesta mostra que s’ha consolidat al llarg d’aquests 24 anys com una referència en les arts escèniques.

Wenceslao Rambla ha destacat la qualitat del programa que en la present edició potencia el teatre valencià «com a vaixell insígnia d’una part important de la nostra cultura» i ha agraït la col·laboració dels ajuntaments participants i de la Diputació Provincial, administracions a les quals enguany se suma la Generalitat Valenciana. En aquest sentit, el secretari autonòmic de Cultura i Esport ha explicat la voluntat del govern autonòmic de donar suport a un gran festival de teatre en cada província «i en el cas de Castelló, l’aposta havia de ser, clarament, recolzar una mostra com el Reclam, que ja està consolidada com a festival de qualitat i a més descentralitzat». Per la seua banda, el diputat provincial Vicent Sales ha destacat que festivals com el Reclam mostren una vegada més que «l’UJI és, a més del principal focus de coneixement de la província, un focus de promoció cultural».

Pel que fa a la programació, Toni Valesa ha ressaltat que la filosofia de la mostra «és un clar decantament pel teatre com a servei públic que ha d’acostar-se a les persones i fer-les reflexionar». El coordinador del Reclam ha explicat que alguns espectacles estan conformats per les col·laboracions amb altres entitats i festivals on es participa tangencialment però de forma activa, com és el cas d'«El Festival més Petit de Catalunya» que té una connexió amb Benicàssim, i del Trovam, amb el qual es programa La cantúria cantada de Carles Santos al Teatre Principal i Els sorolls del silenci, una instal·lació performance que es realitza conjuntament entre la Fundació Bancaixa, la Diputació i l’UJI. «En definitiva, el programa inclou un gran nombre de propostes escèniques per a auscultar l'estat de la creació escènica al territori valencià i amb el compromís ferm dels nostres objectius que, entre altres, són consolidar el que hem aconseguit al llarg d’aquests anys, però convençuts que cal també avançar», assenyala Valesa.

La programació s'ha obert el 4 de novembre al Paranimf de l’UJI amb una inauguració de luxe formada per dos espectacles, d'una banda el Pinoxxio d’Ananda Dansa, que va ser el muntatge més premiat dels passats Premis Max, i d'altra banda, com a prolegomen, el sorprenent espectacle Uno de la companyia Delrevés Danza Vertical en les vertiginoses parets que configuren la polièdrica arquitectura del Paranimf. La cloenda serà el dia 27 de novembre al Teatre Municipal de Benicàssim, amb un espectacle de circ, música i teatre per a tots els públics de la companyia basca Lurrak Antzerkia. Enmig d’aquestes dates ,el Reclam proposa espectacles d’allò més divers, combinant propostes transgressores i arriscades amb altres de caràcter més clàssic i altres orientades a un públic familiar.

El programa compta amb una presència notable de dansa amb Aproximacions a Poble Nou de Mou Dansa, Eva y Adán de la companyia Otra Danza, Mud Gallery de La Intrusa Danza, Ballem de la companyia IT Dansa Jove i Latente de Paula Quintana.

També cal subratllar com a propostes ben interessants en el camp teatral una reflexió sobre el dubtós comportament que tenim amb els immigrants en l’espectacle Nafrat, el viatge de la vergonya  d’aforament reduït, amb sis passes per a 25 persones. L’humor i l'animació també estaran presents de la mà de Pere Hosta amb Open door i la companyia Aérea amb De todas las bellas, las más bellotas, la companyia Visitants amb Tempus, i Claret Clown amb l’espectacle Teoria del riure.

En el programa també té cabuda el públic familiar amb La cocina de Magic Cheff, amb horari escolar a Onda; Loo de la companyia Ponten Pie i L’or de Jeremies de La Teta Calva. En la programació destaquen a més Tio Vania, de Moma Teatre; El sopar dels idiotes de la companyia Olimpia Metropolitana; El crèdit de Bitó Producciones; Cul Kombat de la companyia Patricia Pardo; Llopis de La Teta Calva; Con lo puesto (y un botijo) de Gerardo Esteve; La crazy class de L’Om imprebis i Pussy Koan de La Subterránea. Les arts circenses també tindran el seu lloc en el programa amb Sin remite de la companyia Jean Philippe Kikolas i amb l’espectacle de cloenda Lurrak.

Fotografías

Calendari

Programa

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions