Raül González presenta a la Llotja el llibre «Tragèdies silenciades» sobre la repressió franquista a les comarques del nord de Castelló

31/03/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  tragedies-silenciades Tragedies_Silenciades_16DLL17_350

    Presentació de la publicació. | FOTO: Damián Llorens

La Llotja del Cànem va acollir el passat 18 de març la presentació del llibre Tragèdies silenciades de Raül González Devís, editat per la Universitat Jaume I i la Universitat Rovira i Virgili, que recupera la història de la repressió franquista a les comarques del nord de la província de Castelló. A l'acte van assistir Josep Sánchez Cervelló, professor de la Universitat Rovira i Virgili i autor del pròleg; Rosa Monlleó, directora de la col·lecció «Història i Memòria», i l'autor.

El llibre aborda un fenomen silenciat i insuficientment investigat: la repressió franquista en la conjuntura guerrillera a les comarques del nord de Castelló. Les tragèdies humanes succeïdes i la dificultosa localització i tractament de les fonts donen lloc a una obra necessària per a entendre el fosc i conflictiu passat. A més d'explicar les estratègies, els agents i les formes de la maquinària repressiva franquista, l'autor descriu els casos més flagrants de violència franquista, amb víctimes mortals, esdevinguts en aquestes comarques entre els anys 1945 i 1951. L’obra reflecteix com es van produir autèntics crims d'estat que, a més d'aixafar els sectors potencialment hostils al règim, foren guerrillers o no, i d'aniquilar el pluralisme polític de la zona, van procurar estabilitzar el sistema dictatorial i garantir una hegemonia i una por palpable fins avui en dia.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions