La història de la Universitat Jaume I, des de la seua creació en l’any 1991, ha estat marcada per l’incessant desenvolupament tecnològic que s’ha experimentat en aquestes dues últimes dècades. Tant és així que l’UJI, en una època en la qual la informàtica encara era una gran desconeguda per als no experts, va adoptar les noves tecnologies com a tret distintiu i va ser pionera en la revolució d’Internet amb la creació del primer web d’Espanya, http://www.uji.es, que ara celebra el vintè aniversari.
En l’any 1992, un grup d’apassionats per la informàtica format per Jordi Adell, professor del Departament d’Educació; Antoni Bellver, Carles Bellver, Enrique Navarro i Enrique Silvestre, del Servei d’Informàtica, van posar en marxa, fruit de la seua experimentació continua, el primer servidor Gopher d’Espanya, un primer intent d’aplicació unificadora de continguts d’Internet que els feia accessibles als usuaris sense coneixements informàtics, ja que presentava una estructura de menús i submenús. En el cas del Gopher de l’UJI, aquest contenia informació sobre plans d’estudi, espais per a notificacions dels departaments, tauler d’anuncis o l’accés al catàleg de la Biblioteca.
Arran de l’aparició de Gopher, també van aparèixer altres sistemes entre els quals es trobava el que Tim Berners-Lee havia creat al Centre Europeu per a la Recerca Nuclear (CERN) de Ginebra, el web. «El sistema web era un més, no ens va cridar l’atenció en un principi perquè el Gopher era més senzill i el web d’aquells temps era sols text. Però en l’any 1993, es crea un client en què pots veure text i fotografia, la qual cosa va obrir moltes possibilitats», comenta Antoni Bellver.
En aquest context, aquest grup de col·legues de treball i amics, decideixen posar en marxa un servidor web experimental on es va crear la pàgina web http://www.uji.es. «Al setembre de 1993 i després de fer proves, decidim fer-ho públic per a tota la Universitat i notificar a Tim Berners-Lee la posada en marxa d’aquest servidor», apunta Adell. D’aquesta manera, el servidor de l’UJI passa a ser el primer servidor web d’Espanya en la llista de servidors web del món. «La primera pàgina era molt senzilla. L’estructura era una icona i un text al costat en tres idiomes amb enllaços al Gopher, el directori del personal i el catàleg de la Biblioteca», explica Jordi Adell.
A partir d’aquell moment, el grup va continuar experimentant amb el servidor i els seus continguts. «En aquell moment no veies que allò anava a explotar de la forma que ho va fer. S’hi veia un gran potencial però no sabies en què quedaria», assenyala Antoni Bellver. «No era evident que allò tinguera utilitat més enllà d'investigacions informàtiques. A poc a poc t'adonaves que era útil i interessant», diu Jordi Adell. Un exemple de les proves que el grup va realitzar és la creació de la primera revista electrònica d’Espanya anomenada Contes per a extraterrestres, creada per Carles Bellver. En aquesta línia, el grup també va crear projectes derivats del gran creixement de la xarxa, com va ser el cercador web Dónde?
«Quan comença l’expansió comercial d’Internet i també hi ha usuaris des de casa, comença a ser important tenir un lloc i una imatge en Internet. Per això es crea el projecte del web institucional», apunta Antoni Bellver. Des d’aleshores, el portal de la Universitat no ha fet més que evolucionar afegint nous tipus de formats i continguts i adaptant-se a les noves eines de desenvolupament. De fet, actualment la web no només és el punt central d'informació, sinó que alimenta altres suports més capdavanters com ara el circuit de pantalles de televisió al campus o les noves aplicacions per a dispositius mòbils.
Així mateix, la web va estar concebuda des dels seus inicis no sols com una eina informativa, sinó també com una eina de gestió per a facilitar tot tipus de tràmits administratius; uns serveis que s’han anat incrementant amb els anys i que avui en dia permeten des de matricular-se o inscriure’s en una activitat esportiva fins a comprar entrades del Paranimf. Aquesta aposta tecnològica de l’UJI tampoc no podia faltar en la vessant docent amb l’oferta de cursos en línia o amb la utilització de l’Aula Virtual com a suport a les classes. En aquest sentit, la Universitat continua explorant les possibilitats pedagògiques d'Internet amb un projecte propi de cursos massius en línia i oberts (MOOC). I si Internet i la web van suposar una revolució en el seu temps, tampoc no ho és menys la recent aparició de les xarxes socials, un sistema de participació activa en el qual l’UJI també ha volgut estar present tant per a informar com per a establir un diàleg amb els seus usuaris.
Han passat 20 anys des que el grup de Jordi Adell, els germans Bellver, Enrique Navarro i Enrique Silvestre va iniciar aquella aventura informàtica plena d’il·lusió, curiositat i moltes hores de treball. Dues dècades de constant innovació que no s’acaben ací, sinó que donen inici als futurs descobriments de les noves generacions de pioners.