panoramica UJI

Premis Ernest Breva

03/06/2013 | MARÍA BENAVENTE MARTÍNEZ
Entrega de permis

L’UJI premia l’excel·lència de l’estudiantat

Un total de 59 estudiants de l’UJI han rebut enguany el reconeixement al seu esforç en forma dels Premis Ernest Breva del Programa d’Excel·lència Acadèmica de l’estudiantat de grau del curs 2011/2012, una de les diverses iniciatives amb què la Universitat Jaume I impulsa l’alt rendiment de l’alumnat.

Aquests premis, que cada any es lliuren als millor expedients acadèmics, estan compostos per quatre categories: els premis a les millors qualificacions de les proves d’accés a la universitat (PAU), els premis al rendiment acadèmic, el diploma al rendiment acadèmic UJI i el premi extraordinari de final de carrera.

Els premis a les millors qualificacions de les proves d’accés a la universitat (PAU) concedeixen cada any 10 premis dotats amb 200 euros a l’estudiantat matriculat en primer curs que haja accedit a la Universitat Jaume I amb millor qualificació de PAU. A més, l’estudiantat guanyador d’aquesta categoria pot continuar perfeccionant el seu currículum gràcies a altres iniciatives complementàries i de suport a l’esforç, com són el programa «Estudia i investiga», les beques de negocis tecnològics basats en el coneixement (beques NETEC), l’accés a grups d’investigació, etc.

Per la seua banda, els premis al rendiment acadèmic reconeixen en cada titulació a l’estudiantat que haja finalitzat els estudis universitaris corresponents a cada un dels cursos amb el millor expedient acadèmic en la primera convocatòria del curs acadèmic. Per accedir al premi, dotat amb 250 euros, s’ha de tenir una nota mitjana igual o superior a 7,5 punts per als graus de l’Escola Superior de Ciències Experimentals; i igual o superior a 8,5 per a la resta d’estudis.

El diploma al rendiment acadèmic es concedeix a l’estudiantat que durant cada curs de la seua trajectòria acadèmica ha obtingut el premi al rendiment acadèmic. Aquest reconeixement és molt valorat per a l’obtenció de beques d’investigació i de col·laboració de la Universitat.

Per últim, el premi extraordinari de final de carrera consisteix a concedir un premi per titulació, dotat amb 400 euros, a l’estudiantat que haja finalitzat a la Universitat Jaume I els estudis dirigits a l’obtenció del títol acadèmic corresponent en qualsevol de les convocatòries legalment establertes per a cada curs acadèmic. L’estudiant premiat serà aquell que tinga el millor expedient acadèmic de la promoció, sempre que la nota mitjana siga igual o superior a 8,5 punts per a tots els graus.

Per a la desena d’alumnes premiats enguany per la seua qualificació en les darreres proves d’accés a la universitat, com ara Rubén Moliner, matriculat en primer curs del Grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials, o Guillem Abad, de primer curs del Grau en Medicina, aquest reconeixement és sols el principi d’una prometedora trajectòria acadèmica. «Aquest premi és una motivació per a treballar i esforçar-te en l’estudi», comenta Guillem Abad, satisfet. Rubén Moliner, per la seua banda, afegeix que «s’agraeix molt la recompensa a l’esforç».

En la categoria de rendiment acadèmic, al seu torn, han sigut 48 els estudiants premiats enguany: 22 pels seus resultats de primer curs, 18 de segon i vuit de tercer. Laura Conesa i Marta Blasco, estudiantes de quart del Grau en Enginyeria Química premiades durant diversos cursos en la seua trajectòria acadèmica, són un exemple de continuïtat en l’excel·lència. Ambdues estudiantes coincideixen a afirmar que aquestes beques han sigut un incentiu per a mantenir el seu rendiment durant els quatre cursos de la seua titulació.

L’objectiu del programa de premis a l’excel·lència és doble. D’una banda, ofereix l’oportunitat a l’estudiantat de prendre interès per la formació i perfeccionament del seu currículum formatiu. De l’altra, busca consolidar un planter d’estudiantat excel·lent amb possibilitats d’esdevenir futur personal investigador i docent que done prestigi a l’UJI, que reforce la qualitat de l’activitat docent i que siga un referent a nivell nacional i internacional.

Fotografies

Entrevista a Joaquín Marco, premi extraordinari de final de carrera

Joaquín Marco
Joaquín Marco va rebre el diploma del premi extraordinari final de carrera de mans de la vicerectora d'Estudiants, Ocupació i Innovació, Pilar García. | FOTO: ANTONIO PRADAS

Després de 20 anys treballant en el sector de la construcció, Joaquín Marco va decidir aprofitar la disminució de treball derivada de la crisi econòmica per a matricular-se en el Grau en Enginyeria d’Edificació en la Universitat Jaume I. Quatre anys després, Joaquín Marco ha finalitzat els seus estudis amb el premi extraordinari de final de carrera i s’ha convertit en tot un exemple de superació.

- Què opines de la iniciativa de l’UJI de premiar els alumnes amb millor expedient?

És una bona mostra de reconeixement a l’esforç realitzat per l’estudiant al llarg de l’any o d’una carrera. També és una font de motivació de cara a la resta d’alumnes, encara que crec que és un premi poc divulgat o desconegut per a molts estudiants. També és important perquè són distincions que ajuden a millorar el currículum personal. Per a mi personalment és molt gratificant i estic molt agraït a l’UJI.

- Quin és el teu secret per a haver aconseguit el millor expedient de la teua promoció? Què recomanaries als estudiants per a aconseguir un bon expedient?

El meu cas potser és un poc especial, ja que per la meua edat (actualment tinc 43 anys) i experiència (treballe en el sector de la construcció des de fa més de 20 anys) m’imagine que les meues motivacions són diferents de les de la majoria de companys. Diguem que per a mi estudiar ja no era una «obligació», sinó més prompte un repte. Per descomptat, el meu secret es basa a aprofitar al màxim les classes dels professors, prestant la màxima atenció i interès durant la seua explicació. Potser pel fet de ser més major el tracte directe amb el professor em resulta més fàcil i mai m’he quedat amb dubtes en el tinter. Com a contraprestació, cal reconèixer que els companys més joves estaven millor preparats en matèries com ara matemàtiques, estadística i física. Com a recomanació els diria que aprofitaren al màxim l’estada en classe, que posen el màxim interès en les explicacions dels professors i, sobretot, que no tinguen por o vergonya de preguntar en classe. Sóc dels que pensen que el que s’entén bé no cal memoritzar-ho.

- Quin és la teua principal motivació per a esforçar-te en l’estudi?

Jo vaig començar a treballar des de molt jove i sempre vaig tenir inquietud per estudiar una carrera que m’agradara. Amb el començament de la crisi i la disminució de càrrega de treball vaig tenir l’oportunitat de compaginar treball i estudi i la vaig aprofitar.

- Com creus que influeix la qualitat del professorat en l’alt rendiment de l’alumnat?

El professorat per descomptat és una de les peces més importants a l’hora de motivar i fer que l’alumne preste atenció. Hi ha professors que tenen un encant especial per a aconseguir que els alumnes presten atenció i per a fer les classes amenes i participatives. Per a mi, aquests són els grans professors, ja que tenen una gran facilitat per a arribar a l’alumnat i, sens dubte, això afecta directament el rendiment final de l’alumnat.

- En quin aspecte creus que et beneficiarà principalment el premi?

Sens dubte, formarà part del meu currículum, i supose que serà un aspecte important a l’hora de poder ser seleccionat per a un futur lloc de treball. Potser podrà ajudar-me a aconseguir alguna beca per a la realització d’algun màster.

 

Altres notícies:

Beques BP Oil de mobilitat

Beques Balaguer-Gonel Hermanos per a estudis de postgrau

Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16