El Programa d’Atenció a la Diversitat

17/06/2013 | ALICIA ANDRÉS MARTÍNEZ
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I es va convertir en la universitat pionera a nivell nacional en desenvolupar l’any 1992 un programa de treball específic per donar suport a l’estudiantat amb necessitats educatives especials. Avui, tot i ser un referent en accessibilitat, segueix treballant per millorar l’experiència universitària d’estudiants amb necessitats educatives específiques i enguany està donant suport als 235 estudiants amb NEE matriculats a la Jaume I.

Des d’aquest programa es treballa per facilitar el dia a dia a aquest col·lectiu mitjançant la sensibilització i la implementació de pràctiques inclusives. En aquest sentit, el PAD treballa en aspectes d’accessibilitat, assessorament psicopedagògic, suport acadèmic i assistència personal.

Dins de l’àmbit d’accessibilitat, la Jaume I compta amb diversos espais pensats per a persones amb NEE. D’una banda, dos espais de descans, un situat a l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i l’altre al Pavelló Poliesportiu, dirigits a aquells estudiants que presenten problemàtiques mèdiques que requereixen la realització de períodes de descans durant el dia. Olga Carbó, responsable del PAD, destaca que al voltant del 30% de la comunitat universitària fa ús d’aquests espais. De l’altra, el Centre de Documentació-Biblioteca ofereix un Espai d’Estudi Adaptat, és a dir, una cabina amb ajudes tècniques per cobrir les necessitats de l’estudiantat amb NEE; així com una cabina regular reservada per a l’ús d’aquest col·lectiu.

L’assessorament psicopedagògic, per la seua banda, és una línia de treball que ofereix diversos serveis. Un d’aquests és la mediació amb el professorat, que consisteix a informar als professors de les necessitats especials de l’alumnat i tractar de realitzar les adaptacions curriculars més adequades o les ajudes tècniques necessàries. En aquest sentit, Carbó agraeix la bona resposta del professorat a l’hora d’adaptar-se a les necessitats específiques de l’estudiantat i afavorir la seua integració.

Pel que fa a l’assistència personal, des del PAD es desenvolupa el programa de voluntariat UJI-Voluntària, enfocat a la recerca de persones que amb una mica de dedicació realitzen una tasca molt important de suport de l’estudiantat amb NEE. Aquest suport del voluntariat consisteix a acompanyar a diverses instal·lacions de l’UJI, facilitar apunts o ajudar en l’estudi. Un granet d’arena que facilita en gran mesura la vida quotidiana d’aquest col·lectiu.

Cal assenyalar que el PAD és un programa dinàmic que s’adapta a les necessitats dels estudiants amb què treballa, que implementa nous serveis cada any i col·labora amb altres departaments de la Jaume I amb treball, esforç i il·lusió.

Per a l’UJI, no hi ha barreres.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions