La Càtedra del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de l'UJI reflexiona en una jornada sobre l'acció comunitària en serveis socials En la jornada s'han entregat els premis a millors TFG amb temàtiques relacionades amb els serveis socials

27/09/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Linkedin
BlueSky
Facebook
Mastodon
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Càtedra del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de la Universitat Jaume I, impulsada per la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, ha celebrat una jornada dedicada a l'acció comunitària i els serveis socials en la qual s'ha reflexionat sobre experiències i bones pràctiques en aquest àmbit per a contribuir a enfortir el vessant comunitari de la intervenció.

La rectora de l'UJI, Eva Alcón ha inaugurat la jornada al costat de la directora territorial de Serveis Socials i Igualtat, M. José Arquimbau; la regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Castelló, Clara Adsuara, i la direcció de la Càtedra del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de l'UJI, M. Raquel Agost i Miguel Ángel Gimeno.

La jornada s'ha iniciat amb la conferència sobre els avanços i reptes en l'acció comunitària en els serveis socials, a càrrec de Germán Jarraiz, del Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. Durant la seua intervenció, Jarraiz ha destacat la necessitat de reprendre l'esperit comunitari en els serveis socials i ha reflexionat sobre els reptes que planteja l'acció comunitària en tots els àmbits, amb especial atenció als barris vulnerables i també a les cures.

La sessió ha continuat amb el conversatori «Interdisciplinarietat i transversalitat de l'acció comunitària en atenció primària: aplicació des de la pràctica», moderat per Anna García Monfort, coordinadora de serveis socials de la Mancomunitat Els Ports, i en el qual han participat diversos experts en el tema: Joan Rovira, expert en Intervenció Social en Serveis Socials, Maria Antonia Carbonero, del Departament de Filosofia i Treball Social de la Universitat de les Illes Balears i directora de l'Observatori Social Illes Balears, i Mercedes Cuenca, del Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat d'Alacant. Durant el conversatori s'han abordat qüestions d'actualitat i s'ha aprofundit en el model comunitari de serveis socials des de la pràctica en l'atenció primària, en aspectes com la interdisciplinarietat, la transversalitat i l'ètica.

A continuació, sota el títol «Bones pràctiques comunitàries en serveis socials» s'ha celebrat una taula redona moderada per Mónica Almela, coordinadora de serveis socials en la Mancomunitat de l'Alt Palància, en la qual han participat representants de dos ajuntaments i també del tercer sector, els quals han mostrat projectes de bones pràctiques i experiències comunitàries des del territori. Concretament, s'ha presentat el programa Kimberlé impulsat pels serveis socials de Benicarló; la intervenció en barris inclusius «Taula Sant Llorenç», de serveis socials de l'Ajuntament de Castelló, i dues experiències complementàries del tercer sector en l'entorn rural del Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat i de l'equip del CDR Palància Millars.

I Edició dels Premis TFG de la Càtedra
En la jornada també s'ha fet lliurament dels guardons de la I Edició dels premis als millors Treballs de Fi de Grau en el marc de la Càtedra del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de la Universitat Jaume I. El primer premi ha recaigut en el TFG titulat «Envejecimiento activo y riesgo psicosocial en relación a la brecha digital», de Valeria James Mallén, i el segon premi ha sigut per al TFG «Envejecimiento activo en el contexto rural: percepción de soledad y participación en actividades de ocio y tiempo libre», d'Ana Martí Moliner. Així mateix, s'ha concedit un accèssit al TFG «Las experiencias infantiles adversas y su efecto en la posterior asertividad sexual», de Lucía Victoria Gómez Fernández.

Sobre la Càtedra
La Càtedra de Sistema Públic Valencià de Serveis Socials es va crear amb l'objectiu de promoure la formació, investigació, divulgació i avaluació de les situacions de necessitat social que es plantegen en l'àmbit dels serveis socials i impulsar la transferència de coneixement per al desenvolupament de polítiques públiques que permeten impulsar el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

A través d'aquesta jornada, la Càtedra mostra una vegada més el seu compromís amb el desenvolupament del model de serveis socials i amb el territori, on es contempla la realitat rural i urbana, i en el qual participen diferents agents.

Fotografies

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions