L'assemblea plenària de l'Associació per a l'Ensenyament de l'Espanyol com a Llengua Estrangera (ASELE) ha aprovat per unanimitat la proposta de la Universitat Jaume I per a ser la seu de la 35 edició del Congrés Internacional d’ASELE, que se celebrarà del 28 al 31 de juliol de 2025 sota el títol «Aprenentatge informal, immersió lingüística, divulgació i transferència».
La candidatura de l'UJI ha sigut presentada durant les sessions de la 34a edició del Congrés de l'Associació, celebrat a Edimburg (Escòcia), pels professors del Departament de Filologia i Cultures Europees Jorge Martí, vicedegà del Grau de Mestre/a d'Educació Infantil; Mercedes Sanz, directora del Màster en Comunicació Intercultural i Ensenyament de Llengües, i Javier Vellón, degà de la Facultat de Ciències Humanes i Socials.
En la pròxima edició del congrés, que se celebrarà a Castelló, s'abordaran aspectes com ara l'aprenentatge informal de l'espanyol en diversos contextos juntament amb les últimes tecnologies que s'hi utilitzen; els programes i pràctiques d'immersió lingüística, inclòs el paper de la intel·ligència artificial en aquest àmbit, i la divulgació i transferència lingüística i cultural. A més, es comptarà amb Alemanya com a país convidat. Es tracta d'un dels països europeus amb el nombre més gran d'estudiants d'espanyol i on l'interès per aquesta llengua continua augmentant en totes les etapes educatives, gràcies en part als programes de l'Institut Cervantes i les institucions alemanyes (Volkshochschulen), entre altres.
La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha mostrat la seua satisfacció per l'elecció de la universitat pública de Castelló com a seu d'un esdeveniment de tanta rellevància, ja que contribuirà a una de les línies estratègiques de l'equip de govern, com és la internacionalització.
Sobre ASELE
ASELE va ser fundada en 1987 per a respondre al creixent interès a tot el món per l'aprenentatge de l'espanyol i de les cultures hispàniques. Compta amb més de 900 docents, estudiants i professionals d'uns 75 països en els cinc continents, dedicats a investigar i ensenyar l'espanyol com a llengua estrangera, segona llengua i com a llengua d'herència.
Al llarg de més de tres dècades d'existència, ha desenvolupat una rigorosa trajectòria professional establint fòrums científics per a la informació i formació, així com per a l'intercanvi d'idees i experiències dels qui es dediquen a aquesta disciplina acadèmica.