La Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat Jaume I amb la col·laboració de la Xarxa Valenciana de Càtedres de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la resta d’universitats públiques valencianes ha celebrat una trobada interuniversitària amb el títol «Cinc esferes per a transformar el nostre campus».
La inauguració de la trobada ha comptat amb la participació de David Cabedo Semper, vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica de l’UJI, i de Pedro Carceller Icardo, director general d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana.
Pedro Carceller ha destacat el compromís de la Direcció de mantenir les càtedres i continuar treballant en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible. Així mateix, ha posat en valor els treballs de totes les persones premiades que «col·laboren a millorar la societat» i ha remarcat el paper de la universitat com a punt de sensibilització encaminada a una ciutadania transformadora.
Per la seua part, David Cabedo ha posat en relleu el paper de les càtedres com a punt de connexió entre les universitats i la societat que fomenten la transferència de coneixement, la formació, la investigació i la sensibilització. Específicament, en el cas d’aquesta xarxa a la «cada vegada més necessària Agenda 2030 que ens serveix de guia per a afrontar als nostres campus els reptes de desenvolupament sostenible que ens afecten mundialment», ha assenyalat.
Seguidament, s’ha dut a terme el lliurament de premis corresponents a les convocatòries que mantenen les diferents càtedres de les universitats públiques valencianes.
En primer lloc, la Càtedra Aliances de la Universitat Jaume I ha entregat un total de sis premis corresponents a la convocatòria dels III Premis Treball Final de Grau, Treball Final de Màster i Tesi Doctoral Eix Aliances, dos per cada categoria.
La Càtedra Persones de la Universitat de València ha lliurat els IV Premis de Treball Final de Grau, Treball Final de Màster i Tesis Doctorals de l’eix de persones dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. En total s’han guardonat cinc treballs.
Quant a la Càtedra Planeta de la Universitat Politècnica de València, aquesta ha reconegut els millors Treballs Acadèmics relacionats amb els ODS de l’Eix Planeta amb un premi a millor tesi doctoral, un premi a millor TFM i cinc accèssits.
A continuació, la Càtedra Pau i Justícia de la Universitat d’Alacant ha entregat els diplomes corresponents als seus premis als millors treballs acadèmics de la Càtedra de Pau i Justícia que han guardonat un TFM i un TFG, i els premis «Solveig Nodfström», amb un guardó i un accèssit en la categoria de millor article publicat en una revista d’investigació i un premi i accèssit en la categoria de millor capítol de llibre publicat en un llibre col·lectiu.
Per finalitzar amb el lliurament, la Càtedra Prosperitat de la Universitat Miguel Hernández d’Elx ha reconegut els Treballs Final de Grau, Treballs Final de Màster i Tesi Doctoral en el marc de la promoció dels ODS- Eix Prosperitat de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides amb un total cinc premis.
Després del lliurament, s’ha celebrat la conferència «L’aprenentatge servei com a eina de promoció de l’Agenda 2030» a càrrec d’Òscar Chiva Bartoll, professor de l’UJI i membre del grup ENDAVANT. En la seua intervenció ha remarcat les responsabilitats del sistema universitari a l’hora de formar una ciutadania compromesa socialment i amb capacitat crítica i com l’aprenentatge servei pot ser una eina que promoga el compromís cívic, la reflexió crítica, la diversitat de projectes, les aliances institucionals i els beneficis compartits. A banda, ha presentat el model UJI-ApS que busca donar resposta, en clau de responsabilitat social, a la missió formadora de l’estudiantat i que contribueix a la consecució dels ODS.
Per últim, el programa de la trobada s’ha completat amb una reunió tècnica amb diferents persones representants de les cinc càtedres per a compartir experiències i reptes i enfortir la visió compartida de la xarxa.
Aquesta trobada s’emmarca dins de la programació d’activitats que manté la Càtedra dins del conveni establert amb la Generalitat Valenciana a través de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge.
El contingut d’aquesta trobada està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible que planteja l’Agenda 2030, de manera especial amb l’ODS: 17. Aliances per a aconseguir els objectius.
Més informació: www.catedracooperacio.uji.es