La Càtedra Smart Ports lliura els premis als millors treballs en l’àmbit dels ports intel·ligents El president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, ha destacat el paper de la Càtedra Smart Ports impulsada per l'UJI i PortCastelló per a fomentar la innovació en l'esfera dels ports intel·ligents

27/05/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les instal·lacions de l'Autoritat Portuària de Castelló han acollit l'acte oficial de lliurament de la primera convocatòria dels Premis Càtedra Smart Ports, que compten amb el suport institucional de PortCastelló i la Universitat Jaume I.

Durant la presentació, Francisco Toledo, director de la Càtedra Smart Ports, va assegurar que «aquests guardons tenen un gran objectiu que va molt més enllà de reconèixer els millors treballs realitzats en l'àmbit dels ports intel·ligents. Aquests premis pretenen impulsar el coneixement, la innovació, la recerca i la formació orientats a avançar cap als ports que volem tenir en el futur».

A continuació, Toledo va agrair la participació registrada en aquesta primera edició i va felicitar els premiats en cadascuna de les tres categories. A més, el director de la Càtedra Smart Ports va avançar que «en l'últim trimestre d'enguany, convocarem la segona edició dels premis, per la qual cosa m'agradaria, des d'ara mateix, animar a participar a tots els interessats, per ser una excel·lent oportunitat per a obtenir un reconeixement important, no sols a econòmic, sinó també com a aportació a la pròpia carrera professional».

Per la seua part, el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, es va sumar a les felicitacions per als premiats, destacant el seu paper com a «pioners en uns premis que formen part d'un projecte il·lusionant com és la Càtedra Smart Ports, que és fruit de la col·laboració entre la Universitat Jaume I i l'Autoritat Portuària de Castelló». Ibáñez va fer extensiu el seu agraïment a tots els professionals que estan contribuint a la innovació en el sector portuari i va ressaltar especialment la labor que està realitzant el Departament d'Innovació de PortCastelló. «Els treballs premiats demostren que la nostra aposta conjunta pel progrés del sistema portuari s'està materialitzant», va agregar.

Les propostes guardonades
Nicanor García Álvarez | Premi Millor Tesi Doctoral
Nicanor García Álvarez, doctor en Economia i Empresa per la Universitat d'Oviedo, Premi Millor Tesi Doctoral, dotat amb 3.000 euros, per la tesi titulada Modelos para el análisis y la categorización del tráfico marítimo, va assegurar que «compartim totalment la visió de la Càtedra Smart Ports sobre la necessitat de potenciar la recerca, la formació, el coneixement, la innovació i el desenvolupament dels ports intel·ligents» i va afegir que «ens queda molt de camí per recórrer per a aconseguir el grau objectiu d'automatització dels nostres ports, però iniciatives com aquests premis estan sent fonamentals per la seua aportació al creixement de l'eficiència i l'eficàcia dels serveis i processos portuaris».

Adrián Pérez Muñoz | Premio Millor Treball Final de Màster
D'altra banda, el Premi Millor Treball Final de Màster, dotat amb 2.000 euros, va ser lliurat a Adrián Pérez Muñoz, Màster en Gestió Portuària i Transport Intermodal per la Universitat Politècnica de València, pel treball titulat Proceso de automatización de la terminal pública de contenedores de Valencia. En la seua opinió, «en l'àrea de la recerca, els Premis Càtedra Smart Ports compten amb un gran valor afegit i, personalment, per a mi aquest guardó ha suposat un reconeixement a l'obstinació i a l'esforç i un plus d'energia per a continuar lluitant pels reptes i els assoliments en aquest meravellós sector».

Vladislav Darii | Premi Millor Treball Final de Grau
Finalment, Vladislav Darii, llicenciat en Enginyeria Electrònica i Automàtica Industrial per l'Escola Politècnica Superior de la Universitat d'Alcalá, va rebre el Premi Millor Treball Final de Grau, dotat amb 1.000 euros, pel treball  titulat Ship classification using machine learning techniques. Segons va destacar, «per a dur a terme aquest projecte, que planteja registrar i analitzar senyals acústics mitjançant intel·ligència artificial per a detectar possibles amenaces i/o vaixells amb mercaderies il·lícites, ha sigut fonamental comptar amb el suport de tot el meu entorn i avui es confirma que l'esforç ha valgut la pena».

La Càtedra Smart Ports és una iniciativa de la Universitat Jaume I i PortCastelló i compta amb el suport de Ports de l'Estat, així com amb diverses entitats col·laboradores entre les quals figuren el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, Boluda Corporación, Grupo Etra, Leatransa (Grupo Tervalis), Noatum, Materia (Grupo Quimialmel), Ocean Infrastructures Management, Portsur Castellón, Grupo Raminatrans i Simetría Grupo.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions