El grup divulgador de l'UJI «Humanes i Socials» analitza la innovadora docència de l'escola rural CRA Celumbres d’els Ports El projecte i magazín s'han presentat oficialment en les Jornades de Transferència de la FCHS

27/05/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

«Humanes i Socials», el nou grup de divulgació de la Facultat de Ciències Humanes i Socials (FCHS) de la Universitat Jaume I format per un equip divers de professorat, doctorands i estudiantat, ha presentat un nou episodi del seu magazín en el qual explora la docència en entorns rurals, centrant-se en el Col·legi Rural Agrupat Celumbres. Aquest centre que acull estudiantat de la comarca d’els Ports, concretament dels pobles de Portell, Cinctorres i Castellfort, és l'eix en el qual se centra un acurat documental audiovisual d'aquest grup divulgador en el qual, des de la FCHS, es treballa per a crear formats i narratives innovadores.

En el recent episodi, que pot trobar-se en la pàgina web humanesisocials.uji.es, s'analitza l'efecte del desequilibri territorial posant el focus per a això en l'escola rural, vinculada al territori d'una forma especial. El grup divulgador recorre a més en el seu nou número les distincions entre l'espai rural i l'urbà, les metodologies participatives o fins i tot el cinema rural, per a assolir una visió àmplia, treballada en profunditat, que permet entendre aquest fenomen des d'una perspectiva reflexiva i cuidada. A més, ho fa integrant diferents estils divulgatius, des del documental audiovisual fins a l'assaig, recorrent facetes de transmissió de coneixement d'una forma pionera en la universitat.

El documental analitza amb docents i experts de l'UJI els atributs específics de les escoles rurals, de la mà de grups d'investigació de l'UJI com DESiRES (Sociologia i Metodologies d'Investigació Social. Desigualtats i Resistències) o MEICRI (Millora Educativa i Ciutadania Crítica).

Taller «Com fer transferència des de la FCHS»
«Humanes i Socials», un projecte impulsat pel deganat de la FCHS de l'UJI amb l'objectiu de divulgar amb noves narratives els resultats de les investigacions realitzades per grups d'investigació de la Universitat, s'ha presentat oficialment en el taller «Com fer transferència des de la FCHS», que s'ha celebrat a la sala de graus Germà Colón. En el taller, s'ha pogut debatre en diverses taules redones sobre el paper de la divulgació de la investigació en ciències humanes i socials, de la mà de Marga Cabrera, de la Universitat Politècnica de València; Cristina Aced, consultora i formadora en comunicació digital; Mónica Bonilla, del mitjà The Conversation, i Dani Zomeño, codirector d'«Humanes i Socials» al costat de la vicedegana de la FCHS Susana Miquel.

Integrants de la FCHS amb experiència en la transferència, com Patrici Calvo, Lidón Moliner Miravet, Eloísa Nos Aldás i Dora Sales Salvador, també han reflexionat entorn dels processos de divulgació, en una jornada que també ha comptat amb la participació d'Elena Ortells, vicedegana d'Infraestructures i Planificació Estratègica de la FCHS; Lluís Martínez León, director de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, i Ismael Rodrigo, director de l'Oficina de Cooperació en Recerca i Desenvolupament Tecnològic de l'UJI.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions