La Universitat Jaume I i la Guàrdia Civil aborden en una jornada estratègies per a la protecció davant els ciberdelictes

30/05/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I i la Guàrdia Civil han organitzat la jornada «Prevenció i protecció davant certs ciberdelictes» amb l'objectiu de conscienciar i educar els participants en una cultura de seguretat en la xarxa i responsabilitat digital, així com oferir eines i els coneixements necessaris per a fer front a aquesta mena de delictes.

El seminari, celebrat a l'UJI i impartit pel Centre Universitari de la Guàrdia Civil, ha abordat els riscos actuals i amenaces en matèria de ciberseguretat en un acte presidit per Antonia García, subdelegada del Govern; Joan Antoni Martín, degà de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, i Ángel Gil, coronel cap de la Guàrdia Civil de Castelló.

La jornada s'ha iniciat amb la ponència «Ecosistema del ciberdelicte», impartida per Alberto Redondo, comandant cap del Grup de Ciberintel·ligència Criminal, qui ha posat de manifest la gravetat d'aquests delictes que, actualment, «corresponen a un de cada cinc delictes comesos en l'àmbit nacional». El comandant ha aprofundit en la matèria advertint d'amenaces com els malware, el negoci de les dades i les falses inversions, i ha destacat la importància de la denúncia en la resolució, recerca i prevenció d'aquests delictes.

A continuació, Juan Diego Montañés, fiscal delegat de Criminalitat Informàtica, ha presentat «Fraus del ciberespai», una perspectiva legislativa de les problemàtiques i respostes actuals des del punt de vista material i processal. A més, ha posat en valor la celebració d'aquestes jornades en tractar-se d'una matèria delictiva que requereix constant actualització de coneixements i tècniques de recerca.

La jornada ha continuat al llarg del dia amb la celebració de dues taules redones «Impacte del ciberdelicte en la ciutadania» i «La ciberseguretat en les empreses» i tallers de «Ciberseguretat» i «La resposta de la Guàrdia Civil al ciberdelicte», impartits per professionals experts en la matèria del cos de seguretat de la Guàrdia Civil, la Universitat Jaume I, així com d'empreses privades com Bit2Me, Porcelanosa, Cuatroochenta i Boreal Open Systems, per a oferir una àmplia perspectiva en la matèria amb la finalitat de proporcionar estratègies efectives per a respondre davant aquests delictes i fomentar una cultura de responsabilitat digital.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions