La Universitat Jaume I ha celebrat una taula redona dedicada a l’esport i la salut mental que ha donat inici al II Cicle de conferències de l’Escola de Formació Esportiva (ESFE), una iniciativa que, segons ha explicat la vicerectora d’Estudis i Formació Permanent Isabel García Izquierdo «està dedicada a formar a la comunitat universitària i a la xarxa de professionals de l'entorn al voltant de l'esport des de diferents perspectives».
En la taula rodona, s’han exposat diferents visions sobre la intersecció entre esport i salut mental com ara la utilització de l'esport com a teràpia o tractament de diferents malalties. En aquest sentit, Eladio Collado, degà de la Facultat de Ciències de la Salut, ha compartit l'activitat de la Càtedra d'Activitat Física i Oncologia (CAFO) que dirigeix, un projecte referent que s'està replicant en altres territoris. Per la seua part, Mariano Villar, cap de secció de la Unitat de Salut Mental de mitja estada de l’Hospital Provincial de Castelló, ha plantejat els diferents protocols de la Unitat que instauren l'exercici físic amb pacients amb trastorns mentals greus.
D’altra banda, la periodista i consultora de comunicació Sandra Sandalinas ha mostrat com a pacient oncològica i pacient CAFO la utilitat de l'esport com a espai d'evasió, font d'energia i benestar emocional. Finalment, Javier Alcacer, com a ex-esportista d'elit, psicòleg i coordinador de tecnificació del C.A. Facsa Playas de Castelló, ha analitzat els problemes que pot comportar la competició per a la salut mental per a un esportista d’alt rendiment.
En conclusió, tots els participants han defensat la idoneïtat de la gestió de tots els processos esportius i psicològics per part de professionals per a assegurar la salut mental i esportiva de pacients i atletes d'elit, així com la universalitat dels avantatges de l'exercici físic.
El cicle de continuarà el 21 de març amb la jornada titulada «La nova llei de l’esport i els incentius fiscals en la inversió esportiva» en la que s’inclou les ponències de Félix Jordán de Urríes, director de la Fundación Deporte Joven del Consell Superior d’Esports, i Irene Aguilar, especialista en Dret Esportiu i una taula redona sobre casos locals en l’aplicació d’incentius fiscals a l’esport.
El 24 d’abril està prevista la ponència de Joan Forcades, professor d’educació física i entrenador d’esportistes professionals que parlarà sobre activitat física, salut i qualitat de vida. El 9 de maig, Xavier Ginesta, professor titular del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya impartirà la conferència «Esport i multinacionals de l’entreteniment: cap a la "disneyificació" del futbol». El cicle conclourà el 3 d’octubre amb la jornada «Agenda 2030 i esport. Bones pràctiques i desafiaments respecte als ODS».
L'Escola de Formació Esportiva és un projecte formatiu de la Universitat Jaume I amb la funció principal de coordinar tota la formació de nivell universitari que està relacionada amb l'àmbit de l'esport i la vida saludable: activitat esportiva, salut, gestió d'entitats esportives, aspectes legals, màrqueting, comunicació, etc.