La Llotja del Cànem inaugura una exposició fotogràfica de Laura Silleras sobre el barri del Cabanyal guanyadora de la Beca Fragments

29/11/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

«Voldria que sempre fora així —va dir ell. —Sempre és només un moment —va respondre ella». Amb aquest títol, inspirat en una cita de La història interminable de Michael Ende, ha sigut inaugurada a la Llotja del Cànem l'exposició de Laura Silleras, un document fotogràfic sobre el barri del Cabanyal de València en el qual l'autora busca capturar moments que li recorden la seua infància.

La inauguració ha comptat amb la presència de la vicerectora de Cultura, Societat i Llengües de l'UJI, Carmen Lázaro; l'autora de l'obra, Laura Silleras; Carmé Ripollés, integrant de la junta directiva de la Unió de Periodistes Valencians, i el tècnic del Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI Sergio Ibáñez.

La mostra acull un total de 36 imatges amb les quals l'autora intenta atrapar instants per a recuperar part d'eixa infància que va viure al barri mariner al costat de la seua iaia i que va haver de deixar per motius familiars. «Quan vaig tornar al barri em vaig trobar una realitat molt diferent de la que tenia al cap i vaig pensar a desenvolupar aquest treball a la cerca d'aquells records que em feren connectar amb la meua infantesa», apunta l'autora.

Silleras utilitza la fotografia per a mostrar la identitat d'un dels barris més carismàtics de València «a partir d'un viatge que em permet redescobrir un barri, del qual forma part la meua família, i trobar les resquícies de la infància amb què he descobert que el Cabanyal no és només meu, sinó que és una línia temporal que ho abasta tot. No es pot definir què és realment».

La fotògrafa valenciana va recórrer els carrers del barri durant més de cinc anys amb la finalitat de traslladar amb aquest projecte la seua visió del barri «a través dels seus habitants i dels seus espais, amb els quals m'uneixen vincles i relacions. Es tracta més d’un treball assagístic que va més enllà del documental i que convida a reflexionar sobre el temps», assegura.

L'exposició, que es pot visitar a la Llotja del Cànem gràcies a la programació del Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI, va ser la guanyadora de la segona edició de la Beca Fragments, atorgada per la Unió de Periodistes Valencians, l'any 2018. Aquest projecte cultural té com a objectiu fer valdre i dinamitzar la pràctica del periodisme gràfic a la Comunitat Valenciana i, al mateix temps, s’ha configurat com una eina per a recuperar l’assaig i els reportatges de llarg recorregut com a gènere dins del periodisme gràfic.

En aquest sentit, Laura Silleras ha volgut manifestar que «a la Comunitat Valenciana hi ha un bon grapat de fotògrafs especialitzats en la fotografia documental i la Beca Fragments és una bona eina per a donar-los a conéixer i atorgar-los el respecte que es mereixen», conclou.

Cal recordar que l'exposició estarà oberta fins a l'11 de gener de 2025. Abans, el dimecres 11 de desembre, Laura Silleras parlarà del projecte «Voldria que sempre fora així —va dir ell. —Sempre és només un moment —va respondre ella» en una sessió del Photobook Club Castelló que tindrà lloc a la Llotja del Cànem, a les 19 hores, i on avançarà els seus projectes fotogràfics en curs i parlarà sobre el seu procés creatiu.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions