La Universitat Jaume I ha celebrat els dies 2 i 3 d'octubre de 2024 la XXVII edició del Congrés Internacional de Turisme Universitat-Empresa amb el títol «Turisme gastronòmic: ingredient clau en el desenvolupament sostenible del territori».
Al llarg de la segona jornada s'han abordat temes com la cooperació entre la indústria alimentària i el turisme i bones pràctiques en la promoció de la gastronomia per als gestors de destinacions turístiques.
Un panell d'experts ha abordat casos d'èxit en turisme gastronòmic, exposant les experiències de Els Magazinos (Dénia), espai de trobada entre gastronomia i cultura; Gastrónomos, productora d'experiències enogastronòmiques a França; i la Cooperativa de Viver, amb les seues experiències d'agroturisme.
Rafael Lapiedra, director del fòrum, ha clausurat el congrés subratllant «el valor del turisme gastronòmic a l'hora de vendre un destí i la importància que té per a l'economia d'un territori el turista gastronòmic». Segons Lapiedra, «aquest tipus de turista gasta un 30% més que un turista tradicional i destina el 30% del pressupost de les seues vacances a les experiències gastronòmiques».
Al llarg de la trobada s'ha incidit en la necessitat de col·laboració entre el sector primari i les empreses de restauració, i en la col·laboració del sector públic i privat «per a involucrar a tots els agents implicats en la difusió i promoció del turisme gastronòmic».
Lapiedra ha explicat que «hi ha dos tipus de turista gastronòmic, el que va directament a un establiment de restauració i no realitza més despeses en destí, i el que visitarà un territori i aprofita per a degustar la gastronomia en diferents establiments, amb unes estades en general més llargues. Lògicament, aquest és el turista que més interessa».
Aquesta trobada és una iniciativa de la Universitat Jaume I que compta amb el patrocini del Patronat Provincial de Turisme de Castelló, de la Diputació Provincial; i la col·laboració de Turisme Generalitat Valenciana. Es tracta d'un esdeveniment que, des dels seus inicis, l'any 1998, organitza la Fundació Universitat Jaume I-Empresa.
Més informació: www.fue.uji.es/turismo