La Universitat Jaume I ha clausurat la segona edició del curs «UniDiversitat: Formació per a l'ocupació i la vida independent de joves amb discapacitat intel·lectual», una iniciativa d'universitat inclusiva dirigida a joves d’entre 18 i 30 anys amb discapacitat intel·lectual per la qual han passat ja 32 estudiants. L’acte ha comptat amb la presència de la rectora de l'UJI, Eva Alcón; la directora de Programes amb Universitats i Promoció del Talent Jove de la Fundació ONCE, Isabel Martínez; la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, Elsa González; la vicerectora d'Estudis i Formació Permanent, Isabel García; i la directora acadèmica del programa UniDiversitat ONCE-UJI, Odet Moliner.
Aquest curs de 350 hores, que forma part del Pla d'inclusió per a persones amb discapacitat, ha tingut l’objectiu de millorar l'ocupabilitat, inclusió social i vida independent de joves amb discapacitat intel·lectual a través de la promoció de competències generals i professionals que faciliten el seu accés a entorns laborals ordinaris.
La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha agraït a totes les persones i entitats que han fet possible el curs, i ha felicitat els 15 alumnes participants en aquesta segona edició del curs i a les seues famílies. També ha recordat la importància d’aquest espai de formació, ja que «fa realitat aqueixos valors i principis que ens guien com a universitat pública» i que «ens acosta a la universitat que volem ser, una universitat inclusiva, diversa i compromesa amb totes les persones, siguen quines siguen les seues capacitats».
En l’acte, la directora acadèmica del programa UniDiversitat ONCE-UJI, Odet Moliner, ha donat pas al vídeo en què els alumnes han compartit l'oportunitat i la formació que ha suposat aquest curs per ells, i la directora tècnica i coordinadora de la Unitat de Diversitat i Discapacitat de l'UJI, Olga Carbó, ha introduït a Mireia Adelantado i Clara Andrés en representació del professorat del curs.
A continuació, s’han lliurat les orles als 15 estudiants de la mà de la preparadora laboral Mari Carmen Pedra i la professora de suport Laura Napoleón. Després, han intervingut el representant de l'estudiantat David Velasco i la tutora Mercé Barrera, i la directora de Programes amb Universitats i Promoció del Talent Jove de la Fundació ONCE, Isabel Martínez.
Els 15 alumnes han treballat des de diferents estratègies metodològiques assignatures sobre formació vocacional; formació en habilitats laborals; formació en comunicació, habilitats socials, emocionals, i entrenament cognitiu; competències digitals i informació bàsica sobre ciberseguretat en les xarxes; formació en matemàtiques i tasques administratives; i finalment les pràctiques.
En l’àmbit formatiu, l’estudiantat ha assistit a classes inclusives amb alumnes dels graus en Mestre/a, i d'orientació vocacional amb els del Grau en Psicologia, i han participat en actes com la lectura pública de la Convenció.
A més, han format part del programa esportiu «Activa’t» i del programa «Investiguem», en el que han dut a terme una investigació i han presentat els seus resultats, al costat d'altres estudiants, i han participat en congressos, com el Congrés 3rd SBRlab International Virtual Conference organitzat per la Universitat Rovira i Virgili.