L'UJI i la Facultat de Filosofia de Novi Sad signen un protocol de col·laboració en matèria cultural L'acord és fruit de la relació de les dues institucions en el marc de la Xarxa de Comunitats Patrimonials del Conveni de Faro del Consell d’Europa

30/03/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  acord-novi-sad buildingFFUNS

    Facultat de Filosofia de Nova Sad

La Universitat Jaume I i la Facultat de Filosofia de la Universitat de Novi Sad (Sèrbia) han signat un protocol de col·laboració amb l'objectiu de dur a terme iniciatives i projectes conjunts en l'àmbit cultural. L'acord entre les dues entitats permetrà la realització de treballs conjunts en l'àmbit d'Extensió Universitària i facilitarà l'abast dels objectius proposats.

Aquest acord és fruit de la relació de les dues institucions dins del marc del Conveni de Faro, un conveni marc del Consell d'Europa sobre el valor del patrimoni cultural per a la societat aprovat en 2005 i que ha sigut reconegut per la majoria dels estats membres de la Unió Europea, entre ells Espanya. El caràcter original d'aquest conveni europeu és que proposa actuar amb i per a la societat, fomentant la reflexió sobre el paper dels ciutadans en el procés de definir, decidir i gestionar l'ambient cultural en què viuen. Així, la Convenció de Faro específica que la participació revitalitza comunitats, reforça la democràcia i fomenta la convivència per una millor qualitat de vida.

Per part de l'UJI, l'encarregada de signar l'acord ha sigut la rectora, Eva Alcón, mentre que de part de la Facultat de Filosofia de Novi Sad, ha sigut la degana, Ivana Živančević-Sekeruš. El període de vigència d'aquest pacte és de cinc anys i es podrà renovar per espais de temps similars.

La cooperació entre les dues universitats té com a un dels objectius el disseny i la implementació de nous models per a posar en relació a les institucions i els diferents actors que treballen el territori, com col·lectius, associacions o persones individuals. Al mateix temps, els responsables dels departaments de cultura de l'UJI i de la Facultat de Filosofia de Novi Sad, treballaran en la creació de models en relació amb la governança ciutadana en la conservació del patrimoni, d'acord amb les línies establertes al Conveni de Faro.

La vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l'UJI, Carmen Lázaro ha assenyalat que «la internacionalització del model cultural UJI és un objectiu indefugible que, amb aquesta nova col·laboració, avança per a fer possible el sentit d'universalitat que ha de definir a la cultura en majúscules».

El protocol signat impulsarà el treball conjunt entre les dues institucions per a realitzar investigacions sobre educació patrimonial i estimularà l'inici de projectes de col·laboració relacionats amb el patrimoni, l'educació o la creació d'art contemporani, entre d'altres. Un dels objectius és definir un model de treball per a compartir-lo amb la xarxa de la Convenció de Faro (Faro Convention Network).

Durant el període de vigència de l'acord, les dues institucions compartiran les metodologies de treball, coneixements i pràctiques, així com formació i tallers, fet que servirà per a crear sinergies de treball dirigides a consolidar models de referència en l'àmbit de la gestió cultural per part de la societat. Al mateix temps, els equips de treballs de les dues universitats realitzaran avaluacions creuades dels seus projectes per a tindre una visió més oberta i participativa de les accions realitzades.

La ciutat de Novi Sad és la segona més gran de Sèrbia amb més de 350.000 habitants i és un dels centres més importants d'educació superior i recerca a Sèrbia, amb quatre universitats en total. La institució educativa més gran de la ciutat és la Universitat de Novi Sad, amb més de 50.000 estudiants.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions