L’UJI i la Diputació presenten les novetats editorials «La desamortització de Madoz a la província de Castelló, 1855-1900» i «La radio en Castellón desde 1933» Els dos títols formen part de la col·lecció «Biblioteca de les Aules» editada per ambdues entitats

21/02/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I i la Diputació de Castelló han presentat les novetats editorials de la col·lecció «Biblioteca de les Aules», editada conjuntament, amb els títols La desamortització de Madoz a la província de Castelló, 1855-1900, de Joaquim Comas, i La radio en Castellón desde 1933, de José María Arquimbau.

L’acte de presentació ha tingut lloc avui, 20 de febrer, al Palau Provincial i ha comptat amb la participació de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; el president de la Diputació, José Martí, i els autors dels llibres, a més de la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro, i la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz.

Eva Alcón ha agraït la col·laboració de la Diputació en aquestes edicions de la col·lecció «Biblioteca de les Aules» que tenen com a objectiu donar a conèixer més a fons temes vinculats al territori. Pel que fa a les obres, ha destacat «l’ingent i meticulós treball de documentació arxivística» realitzat per Joaquim Comas en La desamortització de Madoz a la província de Castelló 1855-1900, «un manual de consulta d’una importància documental cabdal per als investigadors d’aquest període històric de la segona meitat del segle XIX», ha assenyalat.

Així mateix, la rectora de l’UJI ha posat en relleu l’important llegat sobre la història de la radiodifusió a les terres de Castelló que José María Arquimbau plasma en La radio en Castellón desde 1933, «un treball molt personal, alhora que rigorós i ben documentat, de la mà d’una figura imprescindible en la història castellonenca de les darreres dècades, tant en qualitat de periodista vocacional com en qualitat de ciutadà compromès i enamorat del seu poble», ha afirmat.

El president de la Diputació, José Martí, ha agraït públicament als dos autors la seua implicació amb la província en els seus àmbits, la història i el periodisme, i ha assenyalat la importància de continuar fomentant al costat de l’UJI el programa «Biblioteca de les Aules», amb la finalitat que aquestes investigacions puguen veure la llum i assentar les bases de futures investigacions al voltant de la província de Castelló.

Sobre les publicacions

La desamortització de Madoz a la província de Castelló, 1855-1900 aborda la venda dels béns desamortitzats a la província de Castelló en diferents etapes, una qüestió que ha estat objecte d’alguns estudis però que, a causa de la dispersió de les fonts o per la complexitat del tema, era una investigació incompleta. Aquest llibre ofereix la recerca sobre l’etapa més llarga.

En La radio en Castellón desde 1933, José María Arquimbau escriu una petita història de la ràdio en Castelló, amb infinitat d'il·lustracions, com a homenatge a totes les persones que la van fer possible i a les que, d'oients, la seguien.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions