La Universitat Jaume I fa un pas avant en el seu compromís amb l'excel·lència i la innovació amb el programa UJILab Innovació, un projecte concebut per a potenciar les característiques de la cultura innovadora entre l’estudiantat de la universitat i afavorir, d'aquesta manera, el desenvolupament de competències transversals associades a la col·laboració multidisciplinària, l'agilitat en la presa de decisions, l'orientació a l'acció, i la capacitat de manejar-se en situacions d'ambigüitat i canvi.
El programa, que està coordinat pel Vicerectorat d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica i compta amb el suport de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme; se centra en la creació d'equips multidisciplinaris liderats per estudiants que desenvolupen iniciatives innovadores organitzades entorn de projectes. A més, cada equip compta amb un tutor pertanyent al personal docent i investigador de l'UJI, qui s'encarrega d'assessorar els grups durant el temps que dure el projecte.
Durant la segona edició del programa han participat més de 100 estudiants, organitzats en quatre equips, pertanyents a 12 titulacions adscrites a la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, la Facultat de Ciències Humanes i Socials i l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals. Els quatre equips -UJI Robotics Team, UJI Hand, UJI Electric Racing Team i UJI Motorsport- han treballat intensament durant 2023 i es preparen ja per a afrontar nous desafiaments i competir en 2024.
En aquest nou curs, UJI Robotics Team a més d'un prototip de robot mòbil i un prototip de dron de rescat, està fabricant un robot espacial per a participar en la competició European Rover Challenge. L'equip Formula Student UJI MotorSport dissenyarà un prototip de monoplaça amb motor híbrid, amb l'objectiu de canviar a motor elèctric en un termini de dos anys.
Per part seua, UJI Electric Racing Team té com a objectiu dissenyar i fabricar una motocicleta de competició per a participar en els mundials universitaris, mentre que des de l'equip UJI-Hand s'està desenvolupant una pròtesi de membre superior de baix cost per a persones amb amputació transradial amb l'objectiu de participar en la competició Cybathlon 2024, en la disciplina «Arm Race». Cybathlon 2024 és una competició multiesportiva organitzada per l'Escola Politècnica Federal de Zuric (Suïssa). En ella participen atletes amb diversos tipus de discapacitats equipats amb pròtesis biòniques de propulsió assistida. Per a formar part de la competició, els estudiants de l'UJI necessiten integrar en l'equip un membre que actue com a «pilot» portant la pròtesi que presentaran en la competició. Aquesta persona realitzaria les proves en la competició universitària internacional com a part de l'equip.
Actualment, l'equip UJI-Hand es troba en l'etapa de captació de col·laboradors que tinguen una amputació transradial de braç i que estiguen disposats a participar amb ells. Aquelles persones interessades a col·laborar amb l'equip poden contactar a través del correu electrònic ujihand@uji.es o del seu perfil d'Instagram @ujihand, en el qual ja han publicat alguns avanços dels seus dissenys.
Els quatre equips necessiten la col·laboració d'empreses i entitats patrocinadores que contribuïsquen a enfortir les seues propostes en les competicions i desenvolupar els seus projectes, bé amb ajudes en espècie o econòmiques. Per exemple, en el cas d'UJI-Hand resulten fonamentals els filaments per a impressió 3D, consumibles per a les impressores i elements de fixació per a continuar desenvolupant i millorant els seus prototips.
Aquests patrocinadors són fonamentals per a continuar albergant èxits en la línia dels aconseguits en 2023. Cal destacar que els equips han aconseguit podi en tres competicions. Concretament, l'equip UJI Robotics Team va aconseguir el Premi al millor rendiment en el Desafiament ASTI Robotics Challenge a Burgos, l'equip Formula Student UJI MotorSport va quedar el tercer en el Formula Student Portugal i UJI Electric Racing Team va destacar entre els deu primers a Motorland.
El programa UJIlab Innovació està coordinat pel Vicerectorat d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica i rep finançament a través d'un conveni amb la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.