La Universitat Jaume I avança en la creació de l’Institut Universitari en Turisme La rectora Eva Alcón destaca que aquesta iniciativa pretén enfortir la transferència científica en un context de profundes transformacions en el sector turístic

25/01/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha compartit la iniciativa per a crear l’Institut Universitari en Turisme (IUTUR) amb representants d’altres administracions com Turisme Comunitat Valenciana i la Diputació de Castelló; altres institucions públiques com el Port de Castelló, així com representants del Consell Social i d’entitats empresarials i associacions sectorials, com la Cambra de Comerç, la CEV o Ashotur, en un acte que ha estat presidit per la rectora Eva Alcón.

El futur institut d’investigació, que iniciarà ara el procediment que conclourà amb l’acreditació per part de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva i l’autorització per part del Consell de la Generalitat Valenciana, s’estructurarà en tres àmbits de competència: competitivitat i innovació; sostenibilitat i transformació digital. La proposta de creació d’aquest institut propi d’investigació integra vuit grups de recerca, vuit departaments i tres centres i 38 investigadors i investigadores.

La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha subratllat que «proposem la creació d’un institut de recerca i transferència en matèria turística davant un context de transformacions profundes que exigeixen repensar el model turístic, i l’impulsem des de l’UJI pel convenciment que generar nou coneixement és la millor manera de respondre als reptes d’un sector amb molta rellevància al nostre territori».  

Amb la creació de l’Institut Universitari en Turisme es pretén conjugar diferents camps d’investigació al temps que s’impulsen noves línies d’investigació multidisciplinàries en turisme. La inclusió de personal investigador de diferents àrees de coneixement potenciarà les sinèrgies contribuirà, amb la seua recerca i des d’una visió integral, a facilitar la transició cap el nou model de desenvolupament turístic.

En el torn obert de paraules, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha qualificat de «magnífica notícia» la possibilitat d’impulsar un institut com aquest, «un repte majúscul, però imprescindible per a donar solidesa al sector turístic», ha afirmat. A més, ha assenyalat la importància de realitzar un treball conjunt i sumar esforços perquè «el turisme és una victòria d’equip o no és»  i, en aquest sentit, ha destacat el paper central que juga l’acadèmia a l’hora de definir l’estratègia. En aquesta línia, les institucions i entitats convidades han mostrat el seu interès en la iniciativa i han manifestat la seua voluntat de col·laborar amb el futur institut per a d’aquesta manera contribuir al desenvolupament del sector.

Les professores i professors Rosa Rodríguez, Rafael Lapiedra, María Ángeles Fernández i Rafael Berlanga s'han encarregat d’exposar els objectius, funcions i àmbits de competència del IUTUR, amb el qual es vol afavorir la visibilitat de la investigació en turisme que realitza l’UJI, convertir l’institut en referent de la recerca turística i dotar als diferents actors que operen en el territori de les competències i eines necessàries per a superar amb èxit els desafiaments per a avançar cap a un model turístic més sostenible i font de riquesa i benestar per al seu territori.

Així, han explicat que entre les funcions, a més de fomentar la recerca, es promourà la divulgació, la difusió i la transferència de la investigació; s’establiran relacions permanents amb altres centres d’investigació; s’organitzaran i promouran seminaris d’estudi, jornades, congressos així com cursos de postgrau i tercer cicle en turisme i s’elaboraran informes i dictàmens a petició d’entitats públiques i privades.

A més dels vicerectorats d’Investigació; Innovació, Transferència i Divulgació Científica, i d’Estudis i Formació Permanent, la reunió ha comptat amb la participació del president de la Diputació, José Martí, i de la diputada de Turisme, Virginia Martí; del president de l’Autoritat Portuària, Rafa Simó; representants del Consell Social de l’UJI, amb els vicepresidents Carlos Cabrera i Conrado Balaguer i el secretari Javier Grandío; la presidenta de la Cambra de Comerç, Lola Guillamón; així com representants de la CEV, Ashotur, Hosbec i l’associació d’empreses de turisme actiu ACTIVA.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions