L'UJI i l'Autoritat Portuària de Castelló abanderen la transformació digital dels enclavaments portuaris amb la Càtedra Smart Ports

23/01/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, han signat el conveni de creació de la Càtedra Smart Ports amb l'objectiu d'abanderar l'ús de la tecnologia per a millorar i modernitzar el transport marítim de mercaderies i els transports públics en enclavaments portuaris. Amb aquesta nova càtedra, la primera que es crea a Espanya en l'àmbit de ports intel·ligents, l'UJI i l'Autoritat Portuària promouran a través de la investigació, la formació i la divulgació una transformació digital estratègica que faça més efectius els processos i serveis portuaris, a més de posar en comú bones pràctiques dels ports i generar un fòrum en el qual es compartisca el coneixement sobre Smart Ports.

La rectora Eva Alcón ha destacat que la creació d'aquesta Càtedra «respon al compromís que hem adquirit totes dues institucions d'estrényer la nostra col·laboració amb l'objectiu d'impulsar la investigació, la innovació i la formació vinculada als sectors portuari i logístic, essencials en el teixit productiu de la nostra província, i poder contribuir d'una manera innovadora i creativa al fet que l'activitat portuària puga créixer de manera sostenible i des d'una perspectiva multidisciplinària».

El president de l'Autoritat Portuària de Castelló ha assenyalat que aquesta càtedra servirà per a estrényer la col·laboració entre el port i la universitat i impulsar un think tank de ports intel·ligents. «Aquesta càtedra és fonamental per a PortCastelló i ens permetrà reforçar sinergies amb una institució amiga, perquè suposa una de les arrels del projecte de Castelló PortLab, essencial per a construir el port del futur».

L'acte de signatura pública, que s'ha celebrat en l'edifici de Rectorat de la Universitat Jaume I, també ha comptat amb la participació del vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo; el director de la Càtedra, Francisco Toledo; la cap del Departament de Creixement Blau de PortCastelló; María José Rubio; i el cap de la Unitat d'Innovació, Bernat Ibáñez.

Com a objectius globals, la Càtedra Smart Ports s'ha proposat promoure la investigació, la formació, el coneixement, el desenvolupament i la innovació en l'àrea de ports intel·ligents (coneguts com Smart Ports), ports que aprofiten l'ús de la tecnologia per a actualitzar i millorar el transport marítim. A través d'aquest marc estable de col·laboració també es facilitarà la participació de grups d'investigació de l'UJI, altres centres d'investigació, professionals o entitats vinculades a l'activitat portuària.

A més, la Càtedra es configura com un fòrum obert al qual es podran incorporar les autoritats portuàries que ho desitgen, així com les empreses que treballen amb els ports i empreses tecnològiques. La Càtedra Smart Ports s'alinea amb el marc estratègic de Ports de l'Estat, servint com un instrument per a l'impuls decidit a la seua setena línia estratègica «Administració portuària digital. Ports intel·ligents i sincromodals, directament relacionada amb el novè Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l'ONU.

El conveni de col·laboració signat avui entre l'UJI i l'Autoritat Portuària contempla la realització d'activitats d'investigació (a través d'estudis i treballs de recerca i d'assessorament i la convocatòria de beques); de formació (mitjançant cursos, seminaris, jornades i tallers de formació); de divulgació (creant i mantenint una pàgina web amb informació de les activitats de la càtedra i dels seus resultats, la distribució periòdica d'una newsletter amb notícies relatives a Smart Ports, la convocatòria de premis a tesis doctorals, treballs final de màster i projectes fi de grau relacionats amb Smart Ports), a més de la creació d'un think tank amb representants de les entitats vinculades a la Càtedra.

Fotografies 

Video

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions