Especialistes en la gestió i revaloració de residus de la construcció destaquen la necessitat, dificultats i possibilitats en la reutilització dels residus de construcció en el marc de la transició ecològica Representants de les empreses Prades Excavaciones y Movimientos de Tierra, Ecovilar Valorización de Residuos i Prefabricados y Materiales García han participat en la taula redona organitzada per la Càtedra d'Arquitectura Circular de la Universitat Jaume I

22/09/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Càtedra d'Arquitectura Circular de la Universitat Jaume I, amb el suport de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i creada amb l'objectiu de difondre i implementar els principis de l'economia circular en l'arquitectura dins del context de transició ecològica, ha iniciat l'actual curs acadèmic amb la taula redona titulada «La revaloració dels RCD com a matèria primera en la construcció», en la qual s'han abordat temes com les dificultats per a la gestió, reutilització i revaloració dels residus de construcció i demolició (RCD), així com les possibilitats de futur que ofereix el marc de la transició ecològica que s'està fomentant a escala global.

En la presentació, el professor Ángel M. Pitarch, director de la Càtedra i vicedirector de l'Escola de Tecnologia i Ciències Experimentals, ha fet referència a la recentment aprovada Llei 7/2022, que assenyala que «el primer objectiu de qualsevol política en matèria de residus ha de ser reduir al mínim els efectes negatius de la generació i gestió dels residus en la salut humana i el medi ambient». Al seu torn, ha destacat la importància d'alinear el sector de la construcció amb l'Agenda 2030, concretament amb l’ODS 12, vinculat a la producció i el consum sostenibles, i l’ODS 13 d'acció pel clima.

Així mateix, el professor Pitarch ha manifestat la necessitat de formar als futurs tècnics i tècniques perquè desenvolupen la seua activitat professional atesos aquests nous requisits d'eficiència, sostenibilitat i circularitat, i de fer arribar a la societat en general i a tots els agents involucrats en el sector de la construcció en particular, el desenvolupament de les nombroses investigacions que des de la universitat s'estan duent a terme en el camp de la gestió de residus.

En la taula redona han participat els responsables de tres empreses relacionades amb aquests processos de gestió i reutilització de residus de construcció: l'empresa Prades Excavaciones y Movimientos de Tierra, que centra la seua activitat en els moviments de terres, neteja de terrenys, demolicions, excavacions i subministrament d'àrids; l'empresa Ecovilar, que gestiona i valora residus inerts i comercialitza àrids reciclats; i finalment l'empresa Prefabricados y Materiales García, que produeix elements prefabricats de formigó en els quals incorpora àrids reciclats procedents de la indústria ceràmica.

Miguel Ángel Zorrilla, tècnic de l'empresa Prades, ha destacat els grans avanços que s'han produït en el sector durant les últimes dècades, tant des del punt de vista tecnològic com del respecte mediambiental. Igualment, ha recalcat les oportunitats de negoci que es plantegen per a donar solucions al compliment d'aquestes noves demandes de respecte al medi ambient.

D'una altra manera, els responsables d’Ecovilar han subratllat la conveniència de separar els residus en obra, ja que, fins i tot disposant de maquinària i procediments per a dur a terme aquesta separació en les seues instal·lacions, resulta molt més fàcil i econòmic si es realitza en obra.

Per la seua part, Francisco Javier García Blasco, gerent de l'empresa Prefabricados y Materiales García, ha posat de manifest l'experiència de la seua empresa en la valorització i reutilització d'àrids procedents de residus ceràmics per a la fabricació de formigó, amb resultats satisfactoris. No obstant això, lamenta les limitacions normatives existents que redueixen les aplicacions d'aquests productes.

Ignacio Prades, gerent de l'empresa Prades, ha destacat que en activitats com aquesta es pot comunicar als futurs gestors d'obra la importància d'alinear a tot el sector cap a una arquitectura més circular i més respectuosa amb el medi ambient.

Tots ells han coincidit en la necessitat de conscienciar l'administració, els tècnics i la societat perquè es fomente l'ús de materials reciclats, que en general tenen unes característiques adequades per a gran part d'aplicacions de construcció. Igualment , lamenten la complexitat i dilatació en el temps dels processos per a la concessió de les llicències administratives que permeten desenvolupar aquestes activitats, en les quals es pretén gestionar i reutilitzar residus evitant el seu destí final a un abocador.

En el debat els assistents posen de manifest la dificultat en obra de complir les exigències normatives, i en alguns casos les contradiccions o dificultats econòmiques en tractar de gestionar i maximitzar la separació de residus.

Tant les diferents exposicions com el debat han visibilitzat els significatius avanços que s'han produït en els últims anys, així com els importants reptes que ha d'afrontar el sector de la construcció. Per a això, és necessari fomentar la valorització de residus i l'ús de materials reciclats tant en la normativa d'edificació com en l'elaboració de plecs de condicions per a la contractació d'obres i en formació dels futurs i actuals tècnics.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions