L'Autoritat Portuària de Castelló i la Universitat Jaume I crearan la Càtedra Smart Ports, una acció inclosa en el full de ruta que s'han marcat totes dues institucions per a enfortir la col·laboració mútua amb l'objectiu d'impulsar la investigació, la innovació i la formació vinculada als sectors portuari i logístic.
La Càtedra Smart Ports estarà dirigida per Francisco Toledo, catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial de l'UJI, i s'ha marcat com a fins promoure la investigació, la formació, el coneixement, el desenvolupament i la innovació en l'àrea de ports intel·ligents (coneguts com a smart ports), ports que aprofiten l'ús de la tecnologia per a actualitzar i millorar el transport marítim, fent més efectius els seus processos i serveis portuaris, amb la finalitat d'aconseguir la major eficiència i satisfer les necessitats de clients i usuaris.
La càtedra es configura com un fòrum obert al qual es podran incorporar les autoritats portuàries que ho desitgen, així com les empreses que treballen amb els ports i empreses tecnològiques. La Càtedra Smart Ports s'alinearà amb el marc estratègic de Ports de l'Estat, i servirà com un instrument per a l'impuls decidit a la seua setena línia estratègica, «Administració portuària digital. Ports intel·ligents i sincromodals», directament relacionada amb el nové Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l'ONU.
La càtedra desenvoluparà inicialment activitats d'investigació (realitzant estudis i treballs de recerca i d'assessorament i convocant beques relacionades amb l'àrea d'interés de la càtedra); activitats de formació (organitzant cursos, seminaris, jornades i tallers de formació); activitats de divulgació (creant i mantenint una pàgina web amb informació de les activitats de la càtedra i dels seus resultats, distribuint periòdicament una newsletter amb notícies relatives a smart ports, convocant premis a tesis doctorals, tesis de màster i projectes fi de grau relacionats amb smart ports) i crearà un think tank sobre la matèria amb representants de les entitats vinculades a la càtedra.
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha destacat que en l'espai col·laboratiu d'aquesta càtedra «l'UJI aportarà coneixement des de diferents àmbits, inclòs el tecnològic, per a contribuir d'una manera innovadora i creativa al fet que l'activitat portuària puga créixer de manera sostenible».
Per part seua, el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, ha assenyalat que aquesta càtedra té doble importància per a PortCastelló: «D'una banda, serveix per a afermar una de les nostres aliances estratègiques amb l'UJI i ens permetrà atraure talent al port i que eixe talent pense en port. I, d'altra banda, continuem treballant per a connectar el món logístic-portuari amb el tecnològic-innovador, la qual cosa ens permetrà guanyar en competitivitat».
Rafa Simó ha recordat que els objectius del nou marc estratègic de PortCastelló són aproximar-se al coneixement i generar ponts amb aquelles institucions que són la base de la innovació i la investigació.