El taller d'escriptura creativa de l’UJI celebra la cloenda del curs amb la presentació del llibre «Irresistibles» i el lliurament dels premis Irreductibles

17/06/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El taller d'escriptura creativa del Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I ha celebrat l'acte de cloenda del curs 2021-2022 amb la presentació del llibre Irresistibles i la cerimònia de lliurament del premi literari Irreductibles, juntament amb una classe magistral oberta a càrrec de l'escriptor Joaquín Camps. L'acte ha comptat amb la presència de la vicerectora de Cultura, Llengua i Societat, Carmen Lázaro, la directora del taller, l'escriptora Rosario Raro, i el propietari de l’editorial Modernidad Líquida, Fran Urbano, editor del llibre Irresistibles que inclou textos literaris escrits per l’alumnat del curs 2021-2022.

La vicerectora de Cultura, Carmen Lázaro, ha sigut l'encarregada de presentar l'acte durant el qual ha ressaltat «el valor que representa el taller d'escriptura creativa dins del model cultural de l’UJI». Per la seua banda, Rosario Raro ha assenyalat que es troba «molt contenta amb el resultat del curs i amb la qualitat i els coneixements dels 38 alumnes que han participat en el taller». Durant la seua intervenció, Raro ha avançat que hi haurà un nou enfocament per al nou curs i el taller es dividirà en dos, un d'escriptura creativa d'iniciació i un altre de nivell avançat, ja que «hem pogut comprovar que en el mateix grup s'ha ajuntat gent que ja tenia llibres publicats amb gent que mai ho havia fet o estava aprenent».

L'acte també ha inclòs la presentació del llibre Irresistibles, una publicació que recopila diversos textos escrits per l’alumnat durant el curs, com ara els relats sobre els records de l'escola, altres de temàtica lliure i també gregueries, a l’estil de Ramón Gómez de la Serna. El llibre ha tingut una edició molt cuidada i ha comptat amb la col·laboració de Paola Catau, que ha dissenyat la portada. Rosario Raro ha destacat que «estem un any més d'enhorabona, ja que el resultat de la publicació és molt bo».

Després, l'escriptor valencià Joaquín Camps, premi Azorín, amb La silueta del olvido, ha oferit una classe magistral amb la interacció amb els alumnes del taller, als qui ha traslladat que «si es gaudeix escrivint, tant se val si arribes a ser escriptor o no». En aquest sentit, Camps ha explicat que «molta gent pregunta quan trauré la pròxima novel·la, però jo sempre conteste que no ho sé. Per a mi no és primordial, el que sí que sé és que jo sempre seguiré escrivint, ja que escriure és el meu moment per a desconnectar de la realitat». I és que l'escriptor valencià considera que «escriure ficció és una manera de fer un striptease personal molt segura».

Un dels moments més esperats pels assistents a l'acte de cloenda del taller d'escriptura era el lliurament dels premis Irreductibles. Així, en l'apartat de narrativa, el primer premi ha sigut per a Inmaculada Celda Belinchón, alumna del taller «Escrivim el que vivim i imaginem», celebrat durant el mes de febrer a Sagunt, amb l'obra Tiburones y sardinas, mentre que el segon ha anat a parar a María José Casanova, PAS de l’UJI, amb l'obra Clic.

Pel que fa al gènere de la poesia, el primer premi ha recaigut en Manel Brancal Mas, PAS de l’UJI, amb l'obra Acrònim, mentre que el segon ha sigut per a Francisco Ariño Saura, alumne del Taller d'escriptura creativa de l’UJI amb l'obra Cesta de robellones solitaria. Perspectivas.

Els premis consten d’un diploma i la publicació del text en el llibre que s'editarà l'any que ve, una vegada finalitzat el curs d'escriptura, per als quatre guardonats, mentre que els dos guanyadors també han obtingut un xec de 250 euros bescanviable en les llibreries col·laboradores del gremi de llibreters, com la Librería Noviembre, Babel, Plácido Gómez, Azul i Rincón de Duendes.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions