L’alumnat que participa en el curs de formació per a l’ocupació i la vida independent de joves amb discapacitat intel·lectual inicia les pràctiques

04/05/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els 17 joves amb diversitat funcional intel·lectual que participen en el Curs de formació per a l’ocupació i la vida independent de joves amb discapacitat intel·lectual organitzat pel Programa Unidiversitat, amb la subvenció de la Fundació ONCE i el Fons Social Europeu amb el suport dels vicerectorats d’Estudiantat i Compromís Social i d’Estudis i Docència, i la Unitat de Diversitat i Discapacitat de l’UJI, han començat les pràctiques laborals en les empreses associades.

La resposta empresarial ha sigut molt positiva i l’alumnat realitza les pràctiques en empreses del sector de l’alimentació, el turisme, l’educació, la ceràmica i la cultura de la província de Castelló, així com en alguns serveis de la mateixa universitat pública. Per a la seua preparació s’ha comptat amb tres professionals preparadors laborals qualificats que s’han encarregat de buscar les empreses per a les pràctiques.

L’alumnat ha desenvolupat la seua capacitat laboral en el segon mòdul del curs, en el qual s’ha treballat l’adquisició de competències digitals, les operacions matemàtiques per a la vida diària, l’orientació vocacional i les habilitats laborals relacionades amb una cerca activa d’ocupació i desenvolupament en el lloc de treball. També s’han format en diversos itineraris: administratiu i de serveis, agroalimentari i mediambiental i cultural i artístic.

La professora Odet Moliner, directora del curs, ha explicat que «l’equip docent, l’estudiantat i les famílies estan molt satisfetes de l’evolució i de l’aprenentatge que ha mostrat l’alumnat en les avaluacions, especialment en l’adquisició de competències personals, socials i per a la vida independent». Això ha sigut possible, ha comentat, perquè «treballem amb altes expectatives, amb reptes i estimulació constant, en positiu, amb un aprenentatge enriquit i de caràcter pràctic, en situacions reals i junt amb la resta d’estudiantat universitari, i amb un suport constant i personalitzat de personal especialitzat sempre que ho necessiten».

En les assignatures del primer mòdul del curs s’ha treballat la inclusió i la participació en la comunitat universitària, l'aula virtual i el dossier d'avaluació, la comunicació, les habilitats socials i emocionals i l’entrenament cognitiu, amb pràctiques d’habilitats de comunicació assertiva, resolució de conflictes, treball en grup i tallers d'educació emocional i educació afectivosexual. També han analitzat les potencialitats i fortaleses pròpies.

En l’assignatura sobre drets i vida independent han estudiat els drets que marca la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i la Constitució Espanyola. Han assistit a classes inclusives de música, d’educació artística, d'educació per a la salut i educació en la diversitat amb l’estudiantat dels graus en Mestre/a, i d'orientació vocacional amb els del Grau en Psicologia. I han participat en actes de la vida universitària, com ara la lectura pública de la Convenció o la trobada intergeneracional amb la Càtedra l'Alcora d'Investigació Musical i Qualitat de Vida.

En l’àmbit de la investigació, l’estudiantat s’ha format amb el programa «Investiguem», en què han aprés a portar a terme una investigació sobre els seus propis problemes per a cercar solucions. Aquest programa ha estat subvencionat per un projecte de recerca de la Generalitat Valenciana i ha sigut impartit per prestigioses investigadores en investigació inclusiva de la Universitat de Girona. L’alumnat ha presentat la seua recerca sobre problemes sanitaris derivats de la COVID-19 al congrés 3rd SBRlab International Virtual Conference i a també a les Jornades de Foment de la Investigació de la Facultat de Ciències Humanes i Socials.

El programa esportiu «Activa’t» ha sigut impartit per personal del Servei d’Esports a les pistes d’atletisme i el pavelló de la universitat.

Aquesta iniciativa pionera a la universitat pública de Castelló, desenvolupada també en algunes universitats espanyoles i altres internacionals, té com a objectiu proporcionar formació universitària a joves amb discapacitat intel·lectual per a millorar la seua autonomia, formació acadèmica i preparació laboral.

El curs va començar al mes de novembre de 2021, consta de 300 hores (200 de formació acadèmica i 100 de pràctiques laborals en empresa) i hi participen 17 joves amb edats compreses entre 18 i 30 anys inscrits en el Sistema de Garantia Juvenil. L’acció és una oportunitat per a desplegar experiències inclusives en el marc de la comunitat universitària i afavorir l'aprenentatge mutu i la convivència en situacions de diversitat.

Impulsat des del Vicerectorat d’Estudiantat i Compromís Social i el Vicerectorat d’Estudis i Docència de l’UJI, que han avalat la iniciativa, compta amb la col·laboració de la Unitat de Diversitat i Discapacitat, i el treball de tot el professorat implicat, tant de la universitat pública com extern que imparteix el programa, així com de nou associacions de l’àmbit de la discapacitat i 13 empreses de Castelló i província.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions