La Càtedra RTVE «Cultura audiovisual i alfabetització mediàtica» de l'UJI inicia la seua marxa

01/04/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El director de la Càtedra RTVE-UJI, Javier Marzal Felici, ha presentat durant la reunió de constitució de la Comissió de Seguiment de la Càtedra RTVE «Cultura audiovisual i alfabetització mediàtica», celebrada per via telemàtica, el conjunt d'activitats previstes per al període 2022-2023, que es concreten en accions en els camps de la investigació, la formació i la transferència relacionades amb l'estudi crític i el desenvolupament de continguts audiovisuals que tinguen una aplicació directa en el camp de l'alfabetització mediàtica.

La sessió de treball ha comptat amb la participació d'Esteban Mayoral Campos, del Gabinet de Direcció d'RTVE; Urbano García Alonso, director d'Innovació i Digital RTVE; Arantxa Torres, directoa del Centre Territorial d'RTVE Comunitat Valenciana; Modesto Fabra, vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació de l'UJI; Javier Marzal, director de la Càtedra, Marta Martín, directora del Laboratori de Comunicació de l'UJI (LABCOM) i David Beltrán del Programa de Patrocini i Mecenatge.

En el camp de la investigació, en 2022 està prevista la celebració d'un seminari web obert a tota mena de públic, titulat «Diàlegs sobre comunicació i educació en el segle XXI. Impulsar l'educomunicació des de les universitats», que es desenvoluparà en cinc sessions entre el 28 d'abril i el 24 de maig, i que compta amb la participació de deu especialistes acadèmics de les àrees d'Educació i de Comunicació de deu universitats espanyoles. Aquesta acció es complementa amb una crida d'articles de la revista científica adComunica sobre la temàtica «Reptes per a l'educomunicació en l'escenari digital», la publicació de la qual està prevista per a gener de 2023.

En el camp de la formació, la Càtedra RTVE «Cultura audiovisual i alfabetització mediàtica» de l'UJI es proposa desenvolupar dues línies de treball. D'una banda, l'edició de materials en vídeo sobre alfabetització mediàtica, en forma de videocàpsules de breu duració, amb una posada en escena i muntatge atractius per als joves. D'altra banda, l'organització d'un curs de formació a distància per al professorat d'educació secundària sobre els materials desenvolupats en el marc de la Càtedra RTVE-UJI i en col·laboració amb el CEFIRE Artisticoexpressiu de la Comunitat Valenciana.

En tercer lloc, en el camp de la divulgació, a més de la pròxima creació d'una web específica, la Càtedra RTVE «Cultura audiovisual i alfabetització mediàtica» ha previst la seua participació en diferents fòrums acadèmics com les IV Jornades d'Innovació Educativa en Comunicació de la UPV/EHU, Campus de Leioa, Biscaia, o en el Congrés Internacional: Educació i Coneixement (ICON-edu 2022) a la Universitat d'Alacant. A més, s'ha previst l'organització de sessions de treball i trobades amb professionals d'RTVE i del sector comunicatiu i audiovisual valencià, amb la finalitat de promoure el contacte amb estudiants i professors de tots els nivells educatius.

Finalment, durant la reunió s'ha destacat la necessitat d'impulsar la signatura de convenis de col·laboració de la Càtedra RTVE-UJI amb les administracions educatives, especialment amb la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana, el Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana, À Punt Mèdia, mitjans de comunicació públics valencians, i altres institucions i organitzacions interessades en el desenvolupament de l'alfabetització mediàtica en la nostra societat.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions