L’UJI presenta la publicació «El Baleares», de Juan Jarque

15/03/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Publicacions de la Universitat Jaume I ha presentat el llibre El Baleares. El buque que mató y murió en el Mediterráneo, de Juan Jarque, dins del cicle de presentacions dels títols de la col·lecció «Història i Memòria».

L’acte de presentació, que ha tingut lloc al Menador espai cultural, ha comptat amb l’assistència de Josep Miquel Santacreu, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat d’Alacant; Verónica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, i l’autor Juan Jarque.

El 23 de març de 1937 un buc de guerra de la flota insurgent contra la República va bombardejar la ciutat de Castelló i va causar, segons les fonts oficials 18 morts i diversos ferits entre la població civil, a més de quantiosos danys psicològics i materials. Gairebé un any després, en la matinada del diumenge 6 de març de 1938, el mateix buc va ser torpedejat i enfonsat per un altre de la flota republicana en el cap de Pals, on van perir prop de 800 persones.

Després de la investigació realitzada per Juan Jarque, els morts en són 19, dels quals nou eren d'ètnia gitana, tres d'ells familiars propers de l'autor. No obstant això, l'objectiu principal de posar cara als que havien atacat a una població indefensa va donar un gir radical en l'autor i es va compadir dels botxins de la seua família, més quan comprova que moren 765 persones de les més de 1.200 que componien la tripulació del Balears.

Davant el nombre tan elevat de morts i la primerenca edat d'alguns, entre 13 i 17 anys, Juan Jarque afegeix nous objectius a la investigació, i si en un primer moment pretén treure del silenci els vençuts, després arriba a la conclusió que fins i tot els vencedors van ser víctimes. Res ni ningú pot canviar el succeït. No obstant això, es pot apel·lar a la sensibilitat i educació de les persones per rememorar i analitzar els episodis tràgics de la passada Guerra Civil amb la finalitat que això mateix no torne a passar mai més.

Fotografies

Vídeo

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions