El Grup d’Innovació Educativa en Ciències Socials de l’UJI publica material didàctic per a trencar tòpics respecte a Àfrica i apropar-nos més a la seua gent, cultura i riquesa

15/02/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Grup d’Innovació Educativa en Ciències Socials (DIMPA) de la Universitat Jaume I de Castelló ha creat diversos materials didàctics que tenen com a propòsit trencar tòpics respecte al continent africà i apropar-nos amb la creació de lligams per a compartir història, costums, música, gastronomia i proximitat. La publicació forma part del projecte «Àfrica dona molt de joc» promogut per l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat i l’Observatori Permanent de la Immigració de l’UJI.

Els materials didàctics han estat desenvolupats pel divulgador científic i sènior de l’UJI Enric Ramiro Roca; professorat de l’Àrea de Ciències Socials; els docents Sara Prades Plaza i José Vicente Gil Noé, que també són membres del grup DIMPA; la professora de Matemàtiques en l’EPA d’Alzira Pilar Gandía Esteve i l’escriptora i professora d’anglès de l’EPA de Torrent Irene Lado Monserrat.

Aquesta nova eina didàctica està integrada per un fullet que serveix d’introducció a la imatge que tenim sobre Àfrica amb l’anàlisi de les respostes d’una enquesta en què s’ha demanat a 400 persones de tot el país que digueren tres paraules sobre el continent africà; un planisferi en la projecció de Peters que respecta la grandària dels països i continents, cedit per la Coordinadora Valenciana d’ONGD; un joc matemàtic que reuneix imatges, algunes sorprenents, del continent, i un conjunt de 12 microrelats on es barregen poblacions valencianes i africanes i on  apareixen aspectes culturals, geogràfics i gastronòmics rellevants d'ambdues cultures. A més, tenen com a finalitat difondre un missatge que afavorisca el coneixement i la tolerància cap a altres cultures o religions, així com promoure la igualtat de gènere i el respecte per altres orientacions sexuals.

El material, que es pot consultar a la Biblioteca de l’UJI i en totes aquelles que hi tenen conveni de col·laboració, pretén crear lligams entre la comunitat valenciana i l’africana, alhora que dona una nova imatge del continent empobrit, que en realitat és dels més rics. Els àudios estan gravats en valencià per africans i afrodescendents de diversos països que donen un exemple d’interculturalitat i estima pel territori, alhora que es barregen patrimoni i costums. Són enregistraments d’uns cinc minuts de durada a través dels quals podem gaudir de les històries i conèixer poblacions valencianes i països com ara la República Malgaixa, Sudàfrica, Etiòpia, Senegal, Benín, el Sàhara, Camerun, Ghana o Marroc, entre molts altres. El material està adreçat a un públic intergeneracional i es pot reproduir a través d’entitats culturals i socials que ho sol·liciten. També disposa d’un material complementari per als centres educatius i s’està treballant per a oferir-ho en línia a través d’internet i dels mitjans de comunicació.

A més de nombroses persones individuals, hi han col·laborat l'ONG Ameafrica, Delegació de Missions de la Diòcesi de Segorbe-Castelló, Ajuntament de l’Alcúdia, Associació Valenciana per la Solidaritat amb l’Àfrica, Orriols Conviu, EPA Vicent Ventura (València), EPA de Torrent, Movimiento por la Paz-MPDL, ONG Puerta de África, Coordinadora Valenciana d’ONGD, ONG Casa África, ONG Escoles Solidàries, Asociación Colectiva AfroLatidos, EPA de Sueca, CEIP Joan de Brusca d’Albocàsser, CEIP Mare de Déu del Patrocini de Foios, l’IES d’Ibi, col·legi Oller II de València, CEIP Arbre Blanc de Mutxamel, CEFIRE de Castelló de la Plana i les universitats de València-Estudi General, Jaume I de Castelló i Catòlica de València.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions