Un projecte d’innovació educativa de l’UJI promou la inclusió educativa a través de la música al CEIP Sant Agustí L’Ajuntament de Castelló, que col·labora amb el projecte, ha mostrat el seu compromís de fer extensiu el programa a més centres educatius

23/11/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I, en el marc del projecte d’innovació educativa «Interdisciplinarietat per a la consciència dels ODS en la futura emprenedoria», ha celebrat una jornada sobre flamenc com a eina de transformació social al CEIP Sant Agustí per tal de treballar valors d’inclusió a través de la música. En la jornada, que ha comptat amb el suport i col·laboració de l’Ajuntament de Castelló, el CEIP Sant Agustí i l’associació de veïns del Barri Sant Agustí i Sant Marc, presidida per Paco Cabañero, ha participat la coordinadora del projecte i professora de l’UJI, Ana M. Vernia; el regidor d’Educació, Francesc Mezquita, i el director del CEIP Sant Agustí, José M. Román.

En la sessió, Antonio Jumilla, professor i ponent del taller, ha emocionat tant l’alumnat com el professorat assistent a través de la música i el flamenc, i ha posat en valor aquestes arts com una eina idònia per a l’educació i la inclusió.

Vernia ha agraït el suport a aquesta iniciativa, així com la resposta i implicació per part de totes les entitats que hi participen i ha apuntat que «la música, i el flamenc en aquest cas, pot ser una eina motivadora per a alumnat que els anime a continuar els estudis i a treballar destreses com ara la resiliència, lligada als valors de l’emprenedoria».

Pel que fa al projecte d’innovació educativa, en el qual participa professorat i estudiantat dels quatre centres de l’UJI, Vernia ha explicat que posa en valor l’aprenentatge-servei i els ODS en la formació dels futurs professionals de l’UJI. «Amb aquest projecte la responsabilitat dels futurs emprenedors i emprenedores s’enriqueix dels valors educatius de la música i les ciències socials. A més, a través de l’aprenentatge servei es realitza una acció positiva sobre la societat al mateix temps que s’incideix en la formació i educació, amb la música com a eina i eix vertebrador interdisciplinari entre acadèmia i societat», ha assenyalat.

Per la seua part, el regidor d’Educació, Francesc Mezquita, ha destacat el valor d’aquest tipus de projecte perquè «cada vegada és més important adaptar-se a la realitat dels centres per tal de millorar les eines educatives, i això és el que s’està fent al CEIP Sant Agustí mitjançant un programa interdisciplinari a través de la música, que motiva l’alumnat adaptant els continguts educatius al currículum. Aquesta és la principal empremta d’aquest programa: tractar de tornar a motivar, posant el focus en altres disciplines educatives, de cara al seu futur laboral», ha apuntat.

A més, Mezquita ha explicat que l’objectiu és constituir un Pla Municipal d’Inclusió Escolar en 2023 amb el qual oferir eines de treball i recursos a centres singulars, abans CAES, perquè tenen una població escolar amb una certa vulnerabilitat. Així, ha afirmat que «la intenció és fer extensius aquests programes i, si pot ser, de la mà de la Universitat Jaume I, per a millorar les nostres eines educatives en les zones més vulnerables de la ciutat de Castelló. És l'única manera de generar projectes potents, generar infraestructures que donen lloc a aqueix tipus de projectes i fer una discriminació positiva per a avançar en la seua inclusió. No podem deixar de banda que són centres singulars i, per tant, necessiten eines singulars».

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions