Representants de set càtedres UNESCO es reuneixen a l'UJI per a reflexionar sobre la cultura de pau i la sostenibilitat en el Dia de les Nacions Unides

25/10/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Coincidint amb la declaració del 24 d'octubre com el Dia de les Nacions Unides, la Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau de la Universitat Jaume I ha organitzat la Trobada de Càtedres UNESCO per a una Cultura de Pau i la Sostenibilitat que ha tingut lloc durant els dies 23 i 24 d'octubre de 2022.

La trobada ha servit per a crear un espai de debat i presentar les línies d'investigació, activitats i projectes emergents amb l'objectiu d'establir sinergies i xarxes entre les càtedres participants, entorn de dos àmbits de treball: educació, pau i conflictes i cultura de pau.

En el marc de la trobada i de l'assignatura «Seminari Intercultural» del Màster Universitari en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament s'ha celebrat una taula redona titulada «Els reptes de la UNESCO en l'etapa postpandèmia» a la qual han assistit presencialment els representants de les càtedres participants i, també, Isabel Ortega, secretària general adjunta de la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO. En la taula redona han intervingut Sylvana Lewin, asssociate project officer for Enabling Intercultural Dialogue (UNESCO), i Sobhi Tawil, director of Future of Learning and Innovation (UNESCO).

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, que ha intervingut prèviament, ha reivindicat «el valor de l'educació, la ciència i la cultura, els pilars sobre els quals se sustenta la UNESCO i que compartim les universitats, per a fomentar el respecte mutu i el respecte al nostre planeta». En aquesta línia, ha destacat la important tasca que realitzen les càtedres UNESCO amb la finalitat d'afavorir la reflexió sobre les problemàtiques actuals i la cerca d'alternatives per a afrontar-les per mitjans pacífics. «Les universitats són el millor lloc per a repensar els nostres models de convivència i situar-nos a l'avantguarda dels canvis que necessita la societat. Cal apostar per la cultura de la pau i la sostenibilitat perquè no hi haurà pau sense desenvolupament sostenible, ni justícia social si no acurtem les desigualtats», ha afirmat la rectora.

En la trobada han participat un total de set càtedres UNESCO: la Càtedra de Resolució de Conflictes, de la Universitat de Còrdova; Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, de la Universitat Abat Oliba CEU a Barcelona; Ciutadania Democràtica i Llibertat Cultural, de la Universitat de La Rioja; Drets Humans i Interculturalitat, de la Universitat Internacional d'Andalusia a Sevilla; Comunicació i Valors Educatius de la Universitat del País Basc; núm. 226 sobre Migracions, de Santiago de Compostel·la, i la de Filosofia per a la Pau, de la Universitat Jaume I de Castelló.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions