Els especialistes destaquen l’oportunitat que representa per a l’arquitectura l’economia circular

01/10/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Càtedra d’Arquitectura Circular de la Universitat Jaume I de Castelló ha iniciat la seua activitat amb un seminari web dedicat a la «Contribució de l’arquitectura a l’economia circular». Aquesta és la primera sessió dins del cicle de tres jornades que es duran a terme durant el darrer trimestre de l’any. El director de la Càtedra, vicedirector del Grau en Arquitectura Tècnica i president del Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló, Àngel Pitarch, ha assegurat durant la presentació que «estem en un moment amb perspectives de grans canvis i grans oportunitats».  

En la primera intervenció, Paloma Durán Lalaguna, catedràtica de Filosofia del Dret, exdirectora del Fons de Nacions Unides per als objectius de desenvolupament sostenible, ha realitzat una exposició de les propostes de sostenibilitat pel compliment amb l’Agenda 2030 i ha indicat que «quan les empreses són sostenibles atenent als tres pilars de la sostenibilitat (mediambiental, econòmica i social) aconsegueixen tenir benefici, fer-ho bé i fer el bé».

Per la seua banda, l’arquitecta i experta en economia sostenible en construcció de l’Institut Valencià de l’Edificació, Vera Valero Escribano, ha centrat la seua intervenció en les estratègies circulars en el sector de la construcció, explicant que «per a una arquitectura circular totes les solucions constructives han de ser reversibles i desmuntables, per a permetre la reutilització dels materials».

Per últim, el doctor en Arquitectura i expert en sostenibilitat de l’edificació Felipe Pich Aguilera ha indicat que «l'economia circular és un canvi sistèmic disruptiu», i per això «hem de començar a fer coses de manera diferent per a aconseguir resultats diferents».

La Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i l’UJI van signar en maig un conveni de col·laboració entre les dues institucions per a la creació de la Càtedra d'Arquitectura Circular amb la finalitat d'afavorir la innovació aplicada i la transferència de coneixement per al desenvolupament de polítiques públiques que permeten impulsar la transició cap a un model circular en matèria d'arquitectura i entorn construït.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions