L'UJI impulsa el projecte de Clínica Jurídica i Criminològica a través d'un conveni amb el Centre d'Emprenedoria Social La Niuada

08/09/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i l'alcalde de Benlloc, Àngel Ribés, en qualitat de president del Pacte territorial pel desenvolupament local i ocupació Plana Alta Nord, han signat un conveni per a establir una col·laboració amb el projecte experimental de La Niuada (Centre d'Emprenedoria Social) i la Universitat a través de les activitats desenvolupades en el marc de la Clínica Jurídica i Criminològica de l'UJI.

La col·laboració es concretarà en la participació en projectes i iniciatives d'aprenentatge-servei en els quals participarà estudiantat de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques amb l'objectiu de reforçar la formació professional en valors i la responsabilitat social d'aquests.

 Aquestes pràctiques poden incloure accions formatives, informatives o de difusió jurídica; l'elaboració de documentació de naturalesa tècnica i jurídica que reculla el resultat de l'anàlisi o estudi jurídic dut a terme en el si de la Clínica Jurídica i Criminològica de l'UJI; l'elaboració de textos de caràcter formatiu i pedagògic; la participació en congressos, jornades o seminaris organitzats per la Niuada, i l'atenció i assistència a usuaris d'aquesta entitat.

La metodologia i les activitats que es desenvoluparan en la Clínica Jurídica consistiran en la recepció de consultes en matèries en les quals no siga preceptiva la participació de professionals del dret (a fi d'evitar supòsits de competència deslleial amb els col·lectius professionals que es dediquen a l'assessorament), i la seua atenció per part de l'alumnat mitjançant l'emissió d'un informe, de la resposta a la consulta o amb la formació de persones alienes a la Clínica, sempre amb la supervisió i validació de la labor desenvolupada pel docent assignat.

A la signatura del conveni també han assistit José Luis Blasco, degà de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques; Antonio Fernández, director de la Clínica Jurídica i Criminològica i vicedegà del Grau en Criminologia i Seguretat; Juan José Periago Morant, un dels coordinadors de la Clínica; Isaac Lara, coordinador de La Niuada (Centre d'Emprenedoria Social) i Olga Monferrer, tècnica del Pacte Plana Alta Nord.

Clínica Jurídica i Criminològica de l'UJI

Amb la creació de la Clínica Jurídica de l'UJI, l'estudiantat de les quatre titulacions de la branca jurídica, degudament guiats pels seus tutors, pot prestar serveis d'orientació o assessorament a associacions sense ànim de lucre o a persones amb determinades necessitats que els impedeixen acudir a serveis jurídics comercials. Aquesta activitat es podrà formalitzar a través de les pràctiques externes i del treball de final de grau, o bé consistir en la seua mera col·laboració. Es pretén amb això que l'UJI, a través del seu alumnat i del seu personal docent, duga a terme una labor social que l'aproxime més a determinats sectors de la societat que, per escassetat de recursos o qualsevol altre motiu, requereixen d'un coneixement especialitzat al qual no poden accedir.

D'aquesta manera, a través de la Clínica Jurídica, l'estudiantat podrà tenir contacte amb casos reals, conèixer el que és tractar al públic per a oferir un servei i les reaccions d’aquest quan es fa lliurament del servei demanat, millorar la seua capacitat de treball en equip i aprendre a rebre i seguir directrius. En definitiva, li permetrà formar-se en matèria de prestació de serveis, o el que és el mateix, en el desenvolupament d'una activitat professional, amb la qual cosa aconseguirà una millor adaptabilitat al mercat laboral.

Centre públic d'emprenedoria social La Niuada

Amb seu al municipi de Benlloc, ofereix els serveis d'assessoria en la creació d'empreses socials, la impartició de tallers en economia social i emprenedoria sostenible i l'obertura d'un espai de treball coworking. Pretén dinamitzar la comarca per a afavorir la creació d'empreses amb triple valor: el social, l'ambiental i el financer. En aquest sentit, ajuda a convertir idees de negoci en projectes sòlids, financerament sostenibles i que produeixen béns i millora del territori.

El centre és gestionat pel Pacte territorial pel desenvolupament local i l'ocupació Plana Alta Nord i compta amb el finançament de Labora.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions