FACSA i l’UJI renoven el conveni per a la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua

08/07/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i el president de FACSA, Enrique Gimeno, han signat la renovació per tres anys del conveni per a continuar les activitats de la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua.

L’acte també ha comptat amb la presència del vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació, Modesto Fabra; el director de la Càtedra, Sergio Chiva; el director d’R+d+i de FACSA, José Guillermo Berlanga, i la tècnica de la Càtedra, Laura Menéndez.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha subratllat que la Càtedra «no només s’ha consolidat des de la seua creació en 2015 com a espai d’estudi i divulgació científica, sobre els diferents camps relacionats amb el cicle integral de l'aigua, sinó que també està demostrant una capacitat de lideratge per a sumar capacitat investigadora i fomentar la innovació i la transformació digital aplicada al sector de l’aigua, un potencial que s’ha traduït en projectes capdavanters com el hub tecnològic WATER-UJI o el H2OMap».  

Per la seua banda, el president de FACSA, Enrique Gimeno, ha volgut «agrair a l'equip de la Càtedra el treball realitzat durant els més de cinc anys de col·laboració, que es materialitza en una infinitat d'accions i iniciatives d'investigació, innovació, transferència de coneixement, docència i cultura que busquen la sostenibilitat dels recursos hídrics». A més a més, ha posat de manifest «la importància de fomentar aquesta relació universitat-empresa per a continuar abordant els reptes tan importants als quals hem de fer front les institucions, les empreses i la societat en general per a garantir el futur de l'aigua».

Després de la signatura del conveni, ha tingut lloc la Comissió Mixta de Seguiment de l'exercici 2020 de la Càtedra. Entre les accions realitzades, destaquen dos projectes liderats per la Càtedra: WATER-UJI, un projecte de l’Agència Valenciana de la Innovació realitzat juntament amb l'Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA) que té com a finalitat crear a l’UJI un hub tecnològic en el sector de l’aigua, i H2OMap, un projecte europeu Erasmus+ que té com a objectiu promoure l’ús d’eines TIC en educació per a analitzar recursos hídrics i valorar el patrimoni hidràulic, així com la responsabilitat ètica i civil en la seua protecció.

Altres accions que s’han realitzat en l’exercici 2020 han sigut la campanya «Tria l’aixeta», un concurs d’idees per a la instal·lació de fonts a l’UJI, o la publicació de Patrimoni històric hidràulic: molins. També cal destacar la contribució de la Càtedra a l’ensenyament durant la situació de la COVID-19 amb l’oferta del curs «Estaciones de depuración de aguas residuales (EDAR): funcionamiento y explotación» en modalitat en línia i de forma gratuïta, a diferència de les edicions anteriors, que va comptar amb més de 500 inscripcions, tant nacionals com internacionals.

Pel que fa a les activitats per al pròxim any, està prevista la realització de diversos seminaris i jornades i la continuació de les línies de treball que s’estan desenvolupant, com ara la dinamització del hub, el càlcul de l’empremta hídrica de la província, els reptes de l’aigua davant el canvi climàtic o la valorització del patrimoni hidràulic, entre altres temes.

Fotonotícia

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions